Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Spitale închise, medici şomeri


Patru spitale vrâncene ar putea fi închise în acest an, iar personalul medical să ajungă în șomaj. Decizia face parte din setul de așa zise măsuri ale guvernului pedelist, trecute în scrisoarea de intenție ce va fi trimisă FMI. Potrivit scrisorii, vor fi închise 200 de spitale în întreaga țară, dintre care patru sunt în Vrancea. Dacă se ține cont de dotări, auto-rizații obținute și mai ales de adresabilitate, ar dispărea spitalele orășenești Odobești, Mărășești și Panciu, dar și cel din comuna Vidra. Închiderea celor patru spitale va duce la trimiterea în șomaj a personalului, care nu se poate transfera la alte spitale pentru că sunt blocate toate posturile din sistemul bugetar. Subfinanțarea din sistemul sanitar ar putea avea ca efect închiderea, din luna iulie, a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, care a primit doar jumătate din fondurile necesare pentru acest an.

Închiderea spitalelor a fost anunțată chiar de președintele României, Traian Băsescu, la întâlnirea cu parlamentarii puterii. Este vorba de patru unități din județul Vrancea și 200 la nivel național. Angajații spitalelor ce vor fi desființate vor ajunge șomeri, dat fiind că posturile vacante din unitățile care rămân au fost blocate, astfel că nu se fac angajări.
În județul Vrancea funcționează șapte spitale, respectiv Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, Spitalul municipal Adjud, spitalele orășenești Odobești, Mărășești și Panciu și spitalele din comunele Vidra și Dumbrăveni. Dintre acestea, dacă se ține cont de dotări, autorizații obținute și mai ales de adresabilitate, vor fi închise spitalele orășenești Odobești, Mărășești și Panciu, dar și spitalul din comuna Vidra.
Potrivit medicilor, cea mai mare adresabilitate o are Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, acesta fiind și spitalul cel mai bine dotat cu aparatură de ultimă generație, care are medici specialiști pentru toate secțiile și specializările. Pe locul doi se află Spitalul muni-cipal Adjud care cu siguranță va rămâne, susțin aceleași surse medicale, deoarece acesta rezolvă problemele medicale ale persoanelor din zona de nord a județului. Un alt spital care va rămâne funcțional este cel de la Dumbrăveni, care este unitate de boli cronice. Potrivit doctorilor, desființarea celorlalte unități spitalicești va duce la aglomerarea Spitalului Județean. „Spitalele orășenești Odobești, Mărășești și Panciu și spitalul din comuna Vidra nu au aparatură, nu au medici specialiști, nu au adresabilitate la fel ca Spitalul Județean sau ca Spitalul din Adjud, dar pot rezolva cazurile mai ușoare și degrevează astfel Spitalul Județean”, ne-a declarat un medic, sub protecția anonima-tului.

Personalul medical trimis în șomaj

Închiderea celor patru spitale va trimite în șomaj personalul medical care lucrează la aceste unități. Acesta nu se poate transfera la alte spitale pentru că sunt blocate toate posturile din sistemul bugetar. Așa se face că alături de alte categorii socio-profesionale, medicii, asistenții și asistentele medicale vor îngroșa rândul șomerilor.
După ce le-au promis oamenilor că vor trăi bine, Boc& Co. au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-i aduce pe români la sapă de lemn. Pentru sistemul medical, au luat mai multe decizii contradictorii, care au dus în faliment cele mai performante spitale din România. Ultimul caz prezentat de presă este Spitalul Universitar din București, unde medicii nu au putut termina o operație de apendicită deoarece nu au avut ață chirurgicală. S-a ajuns în această situație deoarece guvernanții au subfinanțat sistemul medical iar banii de la asigurările sociale de sănătate au fost direcționați către alte domenii considerate „prioritare” de Guvernul Boc. Mai importante sunt construirea unui site de promovare a României care costă 500 de milioane de euro sau achi-ziționarea de consumabile, mașini de lux, excursii și specializări în străinătate, de toate acestea beneficiind protipendada pedelistă.

Spitalul județean ar putea fi închis 

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, din Focșani, este subfinanțat și riscă să fie închis din luna iulie. Spitalul a primit de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate doar 440 miliarde lei vechi, în condițiile în care necesarul ar fi de 858 miliarde lei vechi. Suma alocată nu ajunge nici pentru plata salariilor personalului medical. „Suntem în aceeași situație cu Spitalul Universitar din București. Nu avem bani pentru achiziționarea de materiale necesare pentru buna desfășurare a activităților. Am primit de la CAS doar 440 mi-liarde lei vechi, în condițiile în care necesarul ar fi de 858 mi-liarde lei vechi. Numai pentru plata salariilor avem nevoie, lunar, de 37 miliarde de lei, iar dacă la aceasta mai adăugăm și faptul că avem datorii de 200 miliarde de lei, ar trebui să închidem spitalul la începutul lunii iulie”, a precizat directorul Spitalului Județean, medicul Nicolae Moise. El a adăugat că soluții de remediere a acestei situații ar fi rectificarea bugetului și introdu-cerea sistemului de coplată.

Medicii vrânceni vor să plece în străinătate

Medicii vrânceni spun că această decizie „mizerabilă”, de reducere a salariilor cu 25% și închiderea spitalelor, este cea mai mare aberație pe care o putea scoate guvernul PDL. „Este o măsură mizerabilă. Au știut că se va ajunge în această situație de mai bine de un an și nu au luat nicio măsură. Nu au fost luate măsuri pentru întreg sistemul economic. Această clasă politică a fost pusă pe căpătuială, iar acum a atins paroxismul. Mă refer la întreaga clasă politică, care nu vrea să se gândească decât la propriul interes, fără a avea în vedere și interesul maselor. Vor suferi cei care au venituri mici, de până la 10 – 15 mi-lioane de lei. În această situație, nu îți rămâne altceva decât să pleci în Africa, Noua Zeelandă sau Australia”, a spus medicul ortoped Ion Albu, șeful secției Ortopedie a Spitalului Județean.
„Aceste măsuri au fost luate pe ascuns, fără să ni se spună nimic despre acest lucru. Cu siguranță nu suntem noi vinovați și nu mi se pare normal să fim tratați ca niște căpușe ale statului, pentru că facem față la niște nevoi foarte mari pe care le are sistemul sanitar și răspundem în fața bolnavului pentru toate neajunsurile pe care le au aceștia”, a precizat Claudiu Grosu, liderul sindica-tului „Sanitas” Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?