Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Confederațiile sindicale ies de joi în stradă


Confederațiile sindicale vor organiza de joi, timp de patru zile, pichete cu 1.000 de persoane în Piața Victoriei și la Palatul Cotroceni, urmând să hotărască dacă vor intra toți bugetarii în grevă generală pe termen nelimitat, ca urmare a măsurilor de austeritate anunțate de autorități.

În fața sediilor Guvernului și Președinției se vor aduna joi, vineri, luni și marți câte 1.000 de sindicaliști de la toate cele cinci confederații.
Confederațiile sindicale au anunțat și un miting de amploare în Piața Victoriei, în 19 mai, la care vor participa aproximativ 40.000 de sindicaliști.
Sindicaliștii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, „sau o mișcare de stradă asemănătoare celei din Grecia”, respectiv o ieșire regulată și blocarea Pieței Victoriei permanent în fiecare zi, a spus liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.
Decizia privind declanșare grevei generale trebuie discutată cu toți liderii de sindicat, pentru că pentru zilele de grevă nu se plătesc salarii, ceea ce ar putea însemna un ajutor dat Guvernului și încă o diminuare a veniturilor bugetarilor, a precizat Hossu.
În învățământ, cele patru federații sindicale au decis miercuri atât declanșarea grevei generale, cât și blocarea anului școlar, la nemulțumirile legate de Legea educației și de finanțarea învățământului adăugându-se și măsurile de reducere a salariilor propuse de autorități, care ar urma să fie aplicate din 1 iunie.
Cadrele didactice nu mai trec de miercuri notele elevilor în catalog și nu mai participă la evaluările naționale și la bacalaureat, ceea ce înseamnă blocarea anului școlar.
Mai mult, profesorii vor intra din 31 mai în grevă generală, în 19 mai vor participa la mitingul din Piața Victoriei, iar în 1 iunie vor fi organizate mitinguri în municipiile reședință de județ și în București.
Åži sindicaliștii din administrație sunt nemulțumiți de propunerile de reducere a salariilor și spun că se pregătesc de proteste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?