Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Laboratoarele de analize medicale evaluate de patru ori


Până la această dată reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate au schimbat punctajele obținute de laboratoare de patru ori. Pe baza acestora, fiecare laborator de analize medicale primește fonduri pentru acest an.

O adevărată nebunie, așa s-ar putea descrie situația de la Casa de Asigurări de Sănătate privind contractarea serviciilor medicale. Până acum, punctajele pe baza cărora se împart fondurile pentru analize medicale gratuite s-au schimbat de patru ori, fie pentru că     le-au contestat furnizorii, fie că normele de aplicare nu au fost interpretate corect sau pentru că reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au schimbat procedura și evaluarea a fost reluată. Toate aceste tergiversări se fac însă pe spatele bolnavilor care nu mai beneficiază de ana-lize medicale gratuite. „Așteptăm reevalaurea laboratoarelor de analize medicale. Le-am propus celor de la CAS să facă un punctaj, să îl afișeze și să ne lase un timp de 48 de ore în care să avem posibilitatea să îl contestăm dacă avem nemulțumiri”, ne-a declarat medicul Marin Popescu, șeful Laboratorului Materna. Ieri, reprezentanții principalelor laboratoare s-au întâlnit din nou pentru a discuta pe tema punctajelor făcute. Cele mai mari discuții le-au născut punctajele acordate pentru aparatura pe care o au în dotare aceste laboratoare și capacitatea lor  de a efectua cât mai multe analize în cel mai scurt timp, mai ales că normele de aplicare lasă loc la interpretări pe care le fac angajații instituției și care pe rând sunt contestate de reprezentanții laboratoarelor. Până acum, topul celor nouă laboratoare de analize medicale care s-au înscris pentru a contracta servicii medicale s-a schimbat cu diferențe foarte mari de la o evaluare la alta. Cel mai mult a surprins faptul că un laborator destul de mic din Adjud a reușit să obțină cel mai mare punctaj, peste o mie de puncte și le-a devansat pe toate celelalte din Focșani și București la o diferență de sute de puncte. Mai apoi, reevaluarea le-a pus pe rând pe celelalte laboratoare din Focșani în top. La contractare participă laboratoarele Materna, Gașpar, Ginsana, Simona, Diamed Center, Clinica Sante, Medcenter, Sanomed și Victor Babeș.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a schimbat normele

Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate evaluarea s-a reluat pentru că s-a primit o decizie de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate privind modificarea normelor de aplicare. „Noi suntem acum în continuare în proces de evaluare a laboratoarelor de analize medicale. După ce se va finaliza acest proces se va încheia și  contractarea serviciilor medicale. Am reluat această procedură pentru că reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ne-au trimis o serie de modificări”, ne-a declarat Mihai Copaci,  președintele Casei de Asigurări de Sănătate. Bugetul alocat în acest an este deja pe jumătate epuizat. Cele nouă laboratoare au primit pentru analize 1,5 milioane de lei pentru tot anul din care aproape jumătate s-au epuizat deja în primele luni ale acestui an. „Credem că se va face o rectificare bugetară care va mări fondurile alocate laboratoarelor de analize medicale”, ne-a declarat Mihai Copaci.

Birocrație excesivă pentru furnizorii de servicii medicale

Reprezentanții laboratoarelor de analize medicale spun că pentru a le fi acceptate dosarele au fost nevoiți să răzbească printr-o birocrație excesivă care a presupus investiții foarte mari. Printre condițiile impuse se numără acreditarea RENAR, al cărei cost este, pentru un laborator, de aproximativ 10.000 de euro la care se adaugă certificatul ISO și el foarte costisitor, și  verificările de la OTDM, un organism acreditat de către forurile europene în materie de dispozitive medicale. Pentru controalele făcute de acest organism se plătesc iarăși o serie de taxe suplimentare. „Dacă ar fi să tragem linie putem constata că este mult mai avantajos să nu mai faci contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cabinetele medicale care nu fac astfel de contracte o duc foarte bine dar ne mai gândim și la populația care este foarte săracă și care nu își permite să plătească”, a precizat medicul Marin Popescu. Oficialii CAS speră că săptămâna viitoare vor încheia contractul cu reprezentanții laboratoarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?