Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Bolnavii, condamnaţi la moarte!


Niciun furnizor de servicii medicale nu a semnat contractul cadru cu CAS. Motivul: nu există fonduri! Situația este fără precedent și pune în pericol viața a mii de bolnavi.

Sistemul sanitar se confruntă cu o sărăcie cruntă. Negocierile pe care reprezentanții farmaciilor, spitalelor, medicilor de familie și ai laboratoarelor de ana-lize medicale le-au făcut cu reprezentanții CAS, au fost făcute fără să existe …buget! Surpriza furnizorilor a fost foarte mare, ținând cont de faptul că fără o sumă clară, contractul nu este valid și nu poate fi semnat. Între timp, farmaciile au sistat eliberarea de medicamente compensate și gratuite, laboratoarele fac analize doar cu bani, iar în spitale tratamentele se fac doar dacă medicamentele și le achiziționează bolnavii. „Am negociat, dar nu avem filă de buget. Degeaba se discută dacă nu se știe ce sumă se alocă. Practic, un astfel de contract nu poate fi semnat. Din păcate, această situație se resimte cel mai mult de oamenii amărâți, fără bani, care și așa suferă pentru că sunt bolnavi. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca înainte de a fi semnate contractele să nu existe buget!”, ne-a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor. Aceasta a precizat că, în județ, 7 farmacii mai eliberează medicamente compensate și gratuite pentru că au contract semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Ministerului Apărării Ordinii Publice Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ). Celelalte au sistat elibe-rarea lor.
Aceeași situație este și la laboratoarele de analize medicale unde, din cauză că nu sunt fonduri, nici programări nu se mai fac. Asta deoarece reprezentanții laboratoarelor nu știu care va fi bugetul alocat. Medicii de familie spun că, deocamdată, nu sunt afectați de această situație, pentru că în contractele lor nu se precizează suma totală care le-a fost repartizată și sunt plătiți la servicii medicale pentru care s-au stabilit tarifele. „Sperăm să nu avem probleme cu decontarea serviciilor medicale pe parcurs”, a afirmat Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Acesta a adăugat că din cele 14 propuneri pe care le-au făcut în contractul cadru, șapte au fost aprobate, iar pentru restul vor mai exista discuții. Propunerile se referă la termenele de decontare a serviciilor medicale, sancțiunile primite de medicii de familie ori absențele motivate ale acestora.

Jale și în spitale

Spitalele se află într-una dintre cele mai dezastruoase situații pentru că nu mai au bani nici pentru plata salariilor, iar bugetul pentru acest an nu a fost încă alocat. „Avem servicii medicale, dar nu am primit banii. Nu am semnat contractul cadru tocmai pentru că sumele pe care le-au propus au fost foarte mici”, a susținut medicul Nicolae Moise, directorul Spitalului Județean. Acesta a spus că, pentru o lună, ar fi trebuit să primească 4,5 milioane de lei, dar că a primit mai puțin cu 1,1 mi-lioane de lei. „Nu știm cum ne vom descurca, deja în spitale se achiziționează foarte puține medicamente”, a adăugat medicul Nicolae Moise. Acesta a mai precizat că foarte multe dintre analizele medicale care ar fi trebuit să fie efectuate gratuit în spital, au fost respinse la contractare. Printre acestea se numără și testul Papanicolau, care se face pentru depistarea cancerului de col uterin la femei. „Le-am spus că nu pot semna un asemenea contract. Le-am cerut sume mai mari pentru a funcționa, pentru că altfel ar trebui ca pacienții să plătească foarte multe analize, care în mod normal se fac gratuit. Dacă nu vor aloca sume din fondul de rezervă, voi cere o mediere a situației la comisia de mediere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a mai spus directorul Spitalului Județean. În ciuda acestor lucruri, președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, susține că toți furnizorii de servicii medicale au semnat contractele cadru. „Am semnat toate contractele cadru, s-au stabilit toate clauzele și nu este nicio pro-blemă”, a precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?