Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Legea unitară a pensiilor intră luni în dezbatere


Proiectul legii unitare a pensiilor urmează să intre luni în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră legislativă sesizată cu acest act normativ. Comisia de muncă a Senatului a întocmit un raport de admitere cu amendamente, pentru înregistrându-se patru voturi ale senatorilor PDL și UDMR și trei împotrivă – PSD și PNL. Principalul amendament adus proiectului legii pensiilor este cel care stabilește că valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai puțin de 45% din salariul mediu brut pe economie. Acest amendament a fost introdus de senatorii Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordoș (PSD) și Ion Rușeț (PDL).
Potrivit proiectului întocmit de Guvern, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei și se majorează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut realizat pe anul precedent. Începând cu 2021, valoarea punctului de pensie se va majora anual cu 100% din rata inflației, la care se va adăuga 45% din creșterea reală a salariului mediu brut realizată pe anul precedent. Procentul din creșterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se va reduce gradual cu câte cinci procente în fiecare an.
Senatorii PNL și PSD s-au arătat nemulțumiți de forma în care va ajunge proiectul legii unitare a pensiilor în plen. Social-democratul Alexandru Cordoș a afirmat că PSD nu va vota varianta comisiei, considerând-o neconstituțională. Social-democrații sunt hotărâți să conteste legea pensiilor la Curtea Constituțională dacă aceasta va fi votată în Senat în forma actuală, pe motiv că nu se respectă principiul neretroactivității legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?