Alegeri cu scandal la Obştea Păuleşti

0
29


La Obștea Păulești vor avea loc, duminică, alegeri pentru desemnarea noii conduceri. După ce, timp de șapte ani de zile, obștenii din Păulești spun că nu a făcut nimic pentru ei, actualul președinte, Culiță Bogdan vrea să candideze pentru un nou mandat.

Mâine, la Obștea Păulești vor fi organizate alegeri, acestea urmând să se desfășoare sub semnul suspiciunilor, ca urmare a faptului că actualul președinte, Culiță Bogdan candidează la un nou mandat deși, timp de șapte ani, nu a făcut mai nimic pentru obșteni. Fost pădurar la Ocolul Silvic Tulnici, Bogdan a realizat „performanța” de a plăti, în 2009, 1,8 miliarde lei vechi pentru lucrări silvice efectuate…de același Ocol Tulnici. Conform unei situații financiare prezentate de către contabilul Obștii Păulești, Culiță Bogdan a plătit angajaților din cadrul obștii – opt la număr – salarii de aproximativ 30 milioane lei vechi și a cheltuit, lunar, peste 10 milioane lei cu factura la telefonul mobil. În rest, spun obștenii, nu a făcut mare lucru pentru ei, deoarece pentru fiecare metru cub de lemn pe care vroiau să îl primească din pădure trebuiau să plătească bani grei. „Ca să tragă lemnul la drumul forestier plăteam 200.000 lei, iar transportul ne mai costa încă 3 milioane lei. În total, plătim 5 milioane lei pentru 10 metri cubi. Asta e bătaie de joc pe pădurea noastră”, spun, revoltați, obștenii din Păulești.
O altă mare „deficiență de management” care i se reproșează lui Bogdan este aceea că, deși Obștea Păulești a vândut metrul cub de lemn cu cel mai mare preț din zonă, profitul înregistrat a fost foarte mic. Conform raportului financiar, profitul insignifiant al Obștii Păulești se datorează, în primul rând, cheltuielilor nejustificat de mari pe care președintele actual le-a făcut cu salariile, convorbirile telefonice, dar și cu mașinile care au exploatat pădurea.
„Anul trecut, salariile la Obște au fost de peste 2 mi-liarde lei, în timp ce nici un obștean nu a beneficiat de di-vidente. De asemenea alte aproape 200 milioane lei s-au cheltuit cu plata cenzorilor și cu indemnizația consilierilor de la Obște. Cheltuielile cu telefoanele mobile au fost de 100 milioane lei, adică de 10 mi-lioane/lună. Nu putem să ne dăm seama pe ce s-au dus banii ăștia. Cred că a vorbit toată familia lui la telefon”, spun sătenii.
De asemenea, alți bani s-au cheltuit și cu întreținerea mașinilor care au exploatat lemnul. Veniturile din exploatare și transport au fost de 843 milioane, iar cheltuielile pentru aceste lucrări au fost de 1 miliard și două sute de mi-lioane, așadar cheltuind peste 400 milioane față de cât au produs. De asemenea, sunt nenumărate amenzi primite de Obștea Păulești, ca urmare a deficiențelor constatate de Finanțe și care au fost suportate tot din bugetul obștii, în condițiile în care greșelile aparțin salariaților care încasează salarii de zeci de mi-lioane pe lună pentru a-și face treaba.
În final, în 2009, Obștea Păulești a încasat, din vânzarea lemnului, 6,7 miliarde lei, iar opt oameni au reușit să cheltuie, din banii obștii, suma de 6,6 miliarde lei, lăsând în conturile obștenilor o sumă cu puțin peste 100 milioane lei vechi. Nici din acești bani, conducerea obștii nu a plătit dividentele obștenilor.
O altă enigmă în cheltuirea banilor la Obștea Păulești, planează și asupra banilor încasați de la APIA, pentru pășunile obștii, aproximativ 800 milioane în ultimii doi ani, bani care nu au fost justificați pe ce au fost cheltuiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here