Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Magazinele de vise şi-ar putea relua activitatea


Etnobotanicele interzise în urmă cu aproximativ două luni printr-o Ordonanță de Urgență au fost înlocuite cu altele noi, care nu figurează pe lista celor 36 de plante și substanțe interzise. În Vrancea, vechile magazine nu au fost încă redeschise, însă tinerii dornici de senzații tari își pot procura produsele cu efect halucinogen și de pe internet, printr-un simplu telefon sau un e-mail. „Euphoria”, „Spice Wild” sau „Generation 2012” sunt doar câteva dintre noile substanțe halucinogene care nu sunt interzise de lege.

Patronii magazinelor de plante etnobotanice nu au lăsat afacerea să se ducă de râpă și au adus în țară, pentru comercializare, noi ierburi halucinogene și substanțe care nu se regăsesc pe lista Ministerului Sănătății cu plante și substanțe interzise prin lege. Noile produse sunt comercializate atât în modul clasic, în magazinele „de vise”, în județele unde acestea au fost deja redeschise  cât și on-line, pe diverse site-uri. În Vrancea, cele cinci magazine de profil au încă lacătele pe ușă, însă nu se știe pentru cât timp. „Deocamdată, magazinele care comercializau astfel de plante și substanțe nu au fost redeschise”, a declarat comisarul Costel Manea, de la Biroul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea. Cu toate acestea, amatorii de senzații tari mai au o posibilitate. Aceștia pot comanda produsele care le dau senzații tari, cum ar fi „Euphoria”, „Generation 2012”, „Legal Party”, „Insomnia” și altele, de pe internet, pe site-ul cu același nume. Aici, persoanele interesate găsesc toate informațiile necesare. Potrivit informațiilor de pe site, comenzile pot fi făcute non-stop iar livrarea se face gratuit. În țară, livrările se fac în 24 de ore. După primirea comenzii, cumpărătorul va fi contactat de unul dintre operatori pentru confirmarea acesteia, după care produsele sunt livrate prin curier rapid. Plata se face în sistem ramburs, iar „coletul dumneavoastră va fi amba-lat, pe acesta fiind vizibilă doar adresa destinatarului, în felul acesta oferindu-vă discreție totală”. La cumpărător nu ajunge doar țigara sau praful ci și factura, chitanța și certificatul de garanție. Spre exemplu, pentru 0,25 de grame de „Euphoria” se plătește 70 lei, 0,5 grame ajunge la 130 lei, 0,75 grame 180 lei iar 1 gram costă 240 lei. Un gram de „Generation 2012″sau „Insomnia” poate ajunge până la 280 lei.  „Generation 2012” este numit și „îngrășământ de flori”, cei care l-au încercat spunând că este vorba de o nouă pulbere, care provoacă senzații asemănătoare sării de baie trecute în ilegalitate prin Ordonanța de Urgență. De asemenea, site-ul espice.ro, oferă, la categoria „îngrășăminte”, patru produse din gama etnobotanicelor: Spice Green, Purple, Stunk și Wild, la prețuri începând de la 30 de lei pentru 0,25 grame, până la 80 de lei pentru un gram. Spre exemplu, produsul Spice Wild este prezentat ca fiind un amestec organic, concentrat, pe bază de extrase și compuși naturali, folosit ca îngrășământ natural pentru Cactusul Olandez.
Etnobotanicele au făcut zeci de victime

Pînă la închiderea magazinelor, în Vrancea, etno-botanicele au făcut destul de multe victime. Peste 20 de persoane au ajuns la spital după ce au fumat țigări din magazinele de vise. De când s-a dat Ordonanța iar administratorii magazinelor au fost nevoiți să-și distrugă marfa de pe rafturi, pragul Spitalului Județean nu a mai fost trecut pe persoane cu astfel de probleme. Dacă la noi, noile substanțe care nu sunt interzise de lege nu au făcut victime, în alte județe ale țării situația este alta. Până acum, în țară mai mulți tineri au ajuns la spital cu stări de agitație și halucinații după ce au consumat produse etnobotanice care nu sunt pe lista celor interzise. Deși magazinele din Vrancea nu au fost încă redeschise, acestea și-au păstrat inscripțiile. La începutul lunii aprilie, Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului a avertizat autoritățile române că pe piața drogurilor psihoactive din Europa au apărut noi tipuri de substanțe, care ar fi mai puternice decât cocaina și care ar urma să ajungă în curând și în România.

36 de plante și   substanțe interzise

Pentru că aceste plante au făcut sute de victime în întreaga țară, la jumătatea lunii februarie a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr.6/10.02.2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 100/15.02.2010. Conform ordonanței, în decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare, proprietarii, posesorii și deținătorii cu orice titlu al plantelor și substanțelor prevăzute în Ordonanța de Urgență, aveau obligația să distrugă produsele, pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale. Imediat după intrarea în vigoare a Ordonanței, polițiștii au făcut controale la magazinele de vise din Vrancea dar le-au găsit închise. Cu o zi înainte de aprobarea Ordonanței de Urgență a fost votat în plenul Camerei Deputaților un proiect le-gislativ care interzicea co-mercializarea produselor etnobotanice. Printre inițiatorii legii s-a numărat și Cristian Dumitrescu, deputat PSD de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?