Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Piloţii polonezi vorbeau ruseşte prost


Piloții aeronavei prezidențiale poloneze au avut probleme de comunicare cu turnul de control pentru că nu vorbeau bine limba rusă, a declarat un controlor de trafic de la baza aeriană Smolensk, citat de Daily Express în ediția electronică. Un oficial din cadrul bazei aeriene ruse de la Smolensk, Pavel Pliusnin, a declarat că echipajul avionului prezidențial polonez nu a reușit să furnizeze informații extrem de importante turnului de control în secundele dinaintea prăbușirii. El a declarat, potrivit unui site rusesc, că le-a cerut insistent piloților să meargă către un alt aeroport. „Li s-a oferit posibilitatea să meargă la aerodromul de rezervă, dar au refuzat”, a declarat acesta. „Mi-a rămas suficient carburant. Voi face o încercare de aterizare, iar dacă nu reușesc voi merge la un alt aeroport”, ar fi spus căpitanul aeronavei prezidențiale, potrivit lui Pliusnin. În timp ce se apropiau, „nu ne-au oferit date despre altitudine”. Întrebat de ce, controlorul a răspuns „de unde să știu? Pentru că vorbeau rusește prost”. „Vorbeau rusește, dar era foarte greu pentru ei să comunice cifre”, a adăugat el.
Potrivit unor analiști, Lech Kakzinski sau un înalt oficial militar de la bord i-ar fi ordonat căpitanului să aterizeze. Președintele, care a mai avut dispute cu piloții,    s-ar fi temut că o eventuală întârziere la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katin l-ar fi pus în dificultate înaintea alegerilor prezidențiale.
Președintele polonez, Lech Kakzynski, soția acestuia, Maria, și numeroși membri ai elitei militare și politice din Polonia s-au aflat între cele 96 de persoane de la bordul navei prezidențiale poloneze, un avion sovietic tip     Tu-154, care s-a prăbușit în vestul Rusiei, în condiții meteorologice nefavorabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?