Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Europa prin ochii tinerilor cu dizabilităţi


Elevi cu dizabi-lități, dar și îndrumători ai acestora, din România, Belgia, Cehia și Turcia, s-au întîlnit, ieri, la Centrul de Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani, unde a fost lansat proiectul „Tinerii europeni locu-iesc împreună”. Organizat cu scopul de a-i pregăti pe tineri pentru realitățile complexe și diverse ale societății, proiectul a debutat încă de sîmbătă, cînd delegații celor patru țări participante s-au deplasat, într-o excursie, pe ruta Brașov – Bușteni – Castelul Peleș.
Cu această ocazie, cei 34 de tineri din Belgia, Cehia și Turcia, împreună cu elevi de la Centrul de Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani, au vizitat aceste frumoase zone ale țării, s-au relaxat la picnicuri, au luat parte la diverse jocuri relaxante și totodată educative și au legat prietenii. Toate aceste acțiuni s-au realizat din dorința de a-i ajuta pe copii să aibă respect față de valorile comunității europene, să respecte lumea în care trăiesc și în care, pe viitor, își vor desfășura activitatea. Ieri, în cadrul lansării oficiale a proiectului, coordonatorii au prezentat cîteva dintre cele mai importante obiective pe care și le-au propus. „Prin acest proiect se dorește integrarea tinerilor într-o societate normală. Am avut bucuria să constat relațiile frumoase care s-au legat între tinerii din Belgia, Cehia, Turcia și România. Fiind cu deficiențe, ei s-au integrat ușor și copiii de la Centrul Elena Doamna au dat, încă o dată, o lecție. Unii din ei s-au înțeles în limba engleză, iar ceilalți s-au descurcat în limbajul mi-mico gestual”, a declarat Felicia Panaite, inspector din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean.
Musafirii vor rămîne în județ pînă pe 16 aprilie, ocazie cu care vor vizita județul Vrancea și le vor prezenta oaspeților aspecte ale culturii lor.
Proiectul ce se va încheia în data de 31 mai, este coordonat la nivel local de Paraschiva Săndulache, directorul Centrului pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani, și de Petronela Manolache, directorul adjunct al Centrului.
Diseminarea și exploatarea rezultatelor se vor realiza prin materiale ce vor fi produse pe durata proiectului și a eva-luării. Acest proiect reprezintă piatra de temelie a colaborării dintre tinerii cu și fără dizabilități din Turcia, Belgia, Cehia și România, după cum au subliniat reprezentanții Centrului pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, care au mai adăugat că vor realiza la final o serie de broșuri pe care le vor împărți în toate liceele din Focșani. Proiectul „Tinerii europeni locuiesc împreună” este finanțat de Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acțiune , aprobat, gestio-nat și monitorizat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, departamentul Program „Tineret în Acțiune”.
Colaborator în derularea acestui proiect este Consiliul Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?