Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Medicii de familie îşi continuă protestele



Ieri, unii medici de familie au făcut o excepție doar pentru urgențe, adică femei gravide și copii, și au eliberat rețete pentru medicamente compensate și gratuite. Ei vor continua protestul pînă cînd se vor schimba o parte din clauzele contractului cadru.

Pacienții care au mers, ieri, la cabinetul medicilor de familie nu au primit rețete pentru medicamente compensate și gratuite și nici bilete de trimitere la specialist. Medicii spun că vor continua protestul pînă la semnarea noului contract cadru pe care speră că șefii sistemului sanitar îl vor schimba. „Nu am dat rețete pentru medicamente compensate și gratuite și nici bilete de trimitere la medicul specialist. Doar dacă a fost o urgență am fost mai îngăduitori dar cei care erau în stare mai gravă i-am direcționat către Urgența spitalului. Nu putem funcționa cu venituri mai mici cu 30, 40 la sută. Nici asistentele nu mai avem cu ce să le plătim dacă se întîmplă așa ceva”, ne-a declarat medicul Adrian Åžtefan, de la Dispesarul medical de pe strada Simion Bărnuțiu, din Focșani. Medicii spun că deocamdată, pacienții au fost îngăduitori și au înțeles protestul lor și cel puțin pentru cîteva zile au medicamente în plus, astfel încît să nu aibă de suferit pentru că nu li se eliberează noile rețetele pentru această lună. Acțiunea medicilor a fost înțeleasă de pacineți și pentru faptul că au fost foarte puțini care s-au adresat cabientului medical, fiindcă se apropie sărbătorile pascale. Marți, medicii de familie se vor întoarce la cabinet și spun că și în această zi vor proceda la fel dacă între timp nu se va mai modifica nimic în contractul cadru. „Pînă nu se semnează noul contract nu vom elibera aceste rețete și nici bilete de trimitere”, a adăugat medicul Adrian Åžtefan. Cum miercuri este Ziua Mondială a Sănătății și medicii nu vor fi la cabinete, abia joi se speră că lucrurile se vor schimba.

Medicii care au peste 2200 de pacienți, plătiți mai puțin

Potrivit noului contract cadru, medicii care au peste 2200 de pacienți înscriși pe listă nu vor mai fi plătiți per capita. Pentru pacienții care depășesc această cifră medicii vor fi plătiți la consultație, cu un tarif de 3 lei dar cu condiția să nu depășească 20 de consultații pe zi. Medicii spun că în noul contract cadru au doar obligații și nici nici drept. „Noi în acest contract nu avem decît obligații, drepturi nu există, așa că nu putem semna așa ceva”, a declarat Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Noul act normativ prevede, spre deosebire de cel vechi, sancțiuni mai dure. Atitudinea medicilor este justificată și de faptul că luna trecută, 30 dintre ei au primit sancțiuni pentru că au prescris analize medicale greșit. Tot cei găsiți în această situație au fost sancționați cu 10 la sută din veniturile obținute într-o lună de zile. Între timp, la nivel național, între reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății și reprezentanții medicilor de familie se poartă negocieri pentru modificarea noului contract cadru. Pînă acum, singura variantă oferită de reprezentanții CAS este încheirea unui act adițional pentru luna aprilie, pînă la semnarea noului contract. Medicii nu au fost prea încîntați de varianta propusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?