Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Sediu pentru Arhiva actelor notariale


Deputatul Ciprian Nica a inaugurat, alături de alți colegi notari și de directorul Arhivelor Naționale din Vrancea, Petre Obodariu, sediul Arhivei Notariale din Vrancea. Sediul se află la Focșani, pe strada Vasile Pîrvan, iar valoarea totală a investiției, respectiv clădirea și dulapurile speciale, se ridică la circa 180 mii euro. Fondurile provin doar de la Camera Notarilor Publici Galați, de care aparține și Vrancea. Însumat, arhiva documentelor are o lungime de circa 260 metri. Aici pot fi găsite acte autentice realizate la notarii publici din Vrancea începînd de la înființarea județului Vrancea. 
Ciprian Nica a explicat că realizarea arhivei este o inițiativă care vine în sprijinul vrîncenilor deoarece în acest sediu se găsesc actele autentice eliberate de notarii publici începînd cu înființarea județului Vrancea. „După ani de zile am convenit cu Ministerul Justiției să preluăm noi documentele, Camera Notarilor Publici și să le administrăm, sub directa îndrumare a Arhivelor Naționale. Am reușit să cumpărăm acest sediu și s-a preluat toată arhiva de la Judecătoriile Focșani și Panciu”, a afirmat Ciprian Nica.
Pentru obținerea unor documente din această arhivă se percepe o taxă de 30 lei pentru actele unde datele sînt cunoscute. Dacă cetățeanul are date foarte puține și necesită o muncă mai mare de identificare se poate ajunge la 60 lei. Acte autentice, certificate de moștenitor, anexele la acele documente. Notarii pot obține documentele și cu ajutorul tehnicii moderne. „Am apelat și am căutat acte la această arhivă și, într-o oră, mi le-a trimis prin fax la Panciu. Banii i-am vărstat în contul de la Galați”, a explicat Ciprian Nica.
Petre Obodariu, directorul Arhivelor Naționale din Vrancea, a arătat că nu există în județ condiții asemănătoare cu cele asigurate la Arhiva notarială. „Pe raza județului nu am văzut așa ceva. Cred că statul, în momentul de față nu poate suporta o asemenea investiție”, a afirmat Petre Obodariu.
După inaugurarea sediului, notarii publici au mers la Căminul de Bătrâni și la Centrul pentru copii cu dizabilități din Focșani unde au oferit circa 60 de pachete cu alimente specifice Sărbătorilor Pascale. Inițiativa va fi repetată în perioada Crăciunului cînd notarii vor duce pachete cu alimente persoanelor aflate în nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?