Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Specialităţile tradiţionale, protejate în UE


Producătorii români vor putea obține un nou tip de protecție pentru alimentele tradiționale, prin înregistrarea acestora ca specialități tradiționale garantate în UE, ceea ce înseamnă că oricine va dori să producă specialitatea respectivă va trebui să respecte rețeta deja înregistrată. „Legislația națională este elaborată, proiectul de hotărîre de Guvern este în avizare la Departamentul pentru Afaceri Europene, structură din aparatul de lucru al Guvernului, urmînd să fie avizat de celelalte instituții. După publicarea în Monitorul Oficial, producătorii vor putea solicita protecția unei specialități tradiționale, adică în prima parte a acestui an”, a declarat Tudorel Baltă, director în Ministerul Agriculturii. Pentru înregistrarea unui produs alimentar sau agricol ca specialitate tradițională garantată (STG) un grup de producători (orice organizație, indiferent de forma juridică sau de compoziție – n.r.) trebuie să demonstreze că respectivul aliment are calități specifice, care îl deosebesc în mod clar de celelalte produse din aceeași categorie. Totodată, grupul trebuie să arate că produsul este obținut printr-un mod tradițional de producție sau din materii prime tradiționale, transmise între generații. „Elementele esențiale care dovedesc caracterul tradițional al produsului includ elementele principale care au rămas neschimbate, atestate de referințe precise și bine stabilite”, se arată în regulamentul din domeniu al Comisiei Europene. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?