Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fără drojdie sau tescovină la producerea vinului


Viticultorii care vor folosi în continuare tescovina și drojdia în procesul de vinificație nu vor mai avea acces la ajutoarele financiare acordate din fonduri de la buget sau de la UE în următoarele două campanii viticole. Măsura face parte din ordinul 796 al ministrului Agriculturii, pu-blicat în 2 octombrie. Ea se aplică tuturor producătorilor de vinuri, indiferent că sînt persoane fizice sau persoane juridice, care obțin mai mult de 10 hectolitri de vin sau must. Aceștia trebuie să înre-gistreze, într-o declarație transmisă Direcției Agricole, datele privind recolta de struguri, stocurile și producția de vin. Deja, echipele de inspectori ai Inspecției viti-vinicole au mers în județ pentru a vedea cantitățile de tescovină și drojdie rezultate în acest an. Conform ordinului, viticultorii „au obligația de a retrage întreaga cantitate de subproduse vitivinicole rezultate în urma procesului de vinificare, potrivit obligației minime de retragere sub control, ce se acoperă prin tescovină și drojdie, exprimate în volume grade alcool și hl (…) Pentru campania viticolă 2007 – 2008, persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane care procesează struguri pentru vin au obligația de a aplica prezenta măsură de retragere sub control a subproduselor vitivinicole pînă la data de 31 iulie 2008”, se spune în ordinul semnat de către mi-nistrul Agriculturii. Ordinul precizează că tescovina mai poate fi utilizată pentru furajarea animalelor, producerea de ulei, obținerea de rachiu sau alcool prin distilare, obținerea compostului pentru fertilizarea terenurilor agricole, pentru exportul în afara statelor din UE. De asemenea, tescovina mai poate fi livrată către un inci-nerator autorizat sau către o groapă ecologică. În ce privește drojdia din vin, aceasta trebuie denaturată, respectiv, trebuie să fie introdusă în masa ei o cantitate de cel puțin 2 grame clorură de sodiu sau 2 grame clorură de potasiu, astfel încît să nu mai poată fi folosită la fabricarea vinului. În ce privește drojdia, măsura este binevenită deoarece acest subprodus este folosit de falsificatorii de vinuri la fabricarea pichetului. Această băutură este produsă, în afară de drojdie, din apă și arome, fiind utilizată la cupajarea vinurilor. Drojdia, după denaturare, poate fi exportată în afara UE sau supusă unor proceduri care o fac improprie pentru utilizarea în vinificație. Ordinul prevede ca producătorii care nu aplică măsurile prevăzute să fie excluși de la acordarea sprijinului financiar din fonduri UE sau de la bugetul de stat în următoarele două campanii viticole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?