Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Brutarii nu ieftinesc pîinea, ba chiar preconizează scumpiri


Producătorii de pîine au început să folosească grîu mai ieftin din recolta anului 2004. Cu toate acestea, ei susțin că prețul pîinii nu va scădea, fiind posibilă chiar o creștere a acestuia, în funcție de scumpirile preconizate pentru perioada următoare la combustibil și gaze naturale. Pe lîngă costul mare de producție de la brutării, magazinele practică un adaos comercial substanțial, care crește prețul de vînzare al pîinii. Pîinea nu se va ieftini, brutarii afirmînd chiar că prețul acesteia urmează să mai crească, în funcție de scumpirea gazelor, energiei și combustibilului. În plus, producătorii de pîine susțin că pîinea nu se poate ieftini pentru că se încearcă recuperarea pierderilor înregistrate în anii anteriori, cînd pagubele produse agricultorilor au fost de ordinul sutelor de miliarde lei. Potrivit lui Constantin Nistoroiu, patronul societății Nisprod, numai în cazul firmei sale, pierderile din ultimii trei ani se ridică la peste 24 miliarde lei. În aceste condiții, Nistoroiu a spus că prețul pîinii nu va scădea în perioada care urmează. „Producătorii de pîine nu au fost întrebați cum au supraviețuit în ultimii ani cînd am avut pierderi imense. Deși grîul este mai ieftin acum, în schimb a crescut prețul la combustibil cu 40%, la gaze a crescut cu 15%, de asemenea a crescut și prețul la energia electrică. Mai avem de plătit și salariile care ar trebui să crească în perioada următoare”, a afirmat Constantin Nistoroiu. În plus, acesta a arătat că se așteaptă ca și prețul grîului să crească în perioada următoare. „În primăvară ar putea ajunge și la 6 mii de lei”, a spus Nistoroiu. „Totul depinde de evoluția prețurilor la gaze, energie, combustibili” Avînd în vedere recolta foarte bună de grîu din acest an, chiar premierul Adrian Năstase a recomandat scăderea prețului pîinii. Producția medie obținută a fost de peste 3 mii de kilograme la hectar, iar prețul grîului a fost, în această toamnă, de circa 5.000 de lei pe kilogram, față de 7-7.500 lei, cu cît susțineau brutarii că era achiziționat din import. Mai mult, la scăderea prețului pîinii ar trebui să contribuie și faptul că în acest an au fost acordate subvenții din partea guvernului pentru cei care au produs grîu. În aceste condiții, pîinea ar fi trebuit să se ieftinească cu cîteva sute și chiar o mie de lei. „Recolta din acest an a fost foarte bună, grîul a fost de calitate. În Vrancea prețul de achiziție al grîului a fost de circa 5.000 de lei, mai mare cu circa o mie de lei față de alte județe. Prețul este mic, pentru un hectar de grîu profitul fiind de circa 7 milioane de lei, în funcție de producția obținută”, a afirmat Marin Ion, directorul executiv al Direcției Agricole. Brutarii spun însă că scumpirile din acest an la combustibil, gaze naturale și energie electrică, au făcut ca ieftinirea prețului la grîu să nu poată duce și la iefinirea prețului pîinii. La acestea se adaugă cheltuielile de personal și creșterile salariale. „Pînă acum noi am menținut același preț la pîine. În perioada următoare vom vedea dacă vom crește sau nu prețurile, totul depinde de evoluția prețurilor la gaze, energie, combustibili”, ne-a declarat Gelu Scutaru, directorul societății Comcereal. Mai mult, brutarii spusn că, pînă acum cîteva săptămîni, au folosit grîu din recolta anului 2003, deoarece cel recoltat în 2004 nu întrunea toate condițiile pentru a fi măcinat. În opinia lor acesta ar fi încă un motiv pentru care prețul mic de la grîu din acest an nu se vede și în prețul pîinii. Adaos comercial mare pentru pîinea din magazine Prețul mare al pîinii pe care o cumpără focșănenii este influențat și de adaosul comercial practicat de magazine. În lunile august și septembrie, un control efectuat de Direcția de Control Fiscal Vrancea și Garda Financiară la producători de pîine și magazine din județ a arătat că, la un kilogram de pîine, vînzătorii cîștigă între 4 și 6 mii de lei. De altfel, Gelu Scutaru a precizat că aceeași pîine produsă de Comcereal, are un preț diferit, în funcție de magazin. „Noi vindem și la alte magazine, iar prețul pîinii este mai mare la acestea decît practicat de noi”, a afirmat Gelu Scutaru. În acțiunile de control au fost verificați 12 agenți economici din Focșani, Adjud, Odobești și din comunele vrîncene. „Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare, pe aceeași tematică, urmînd să fie verificați mai mulți producători de produse de panificație”, a precizat Constantin Grigorică, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice. Potrivit raportului de constatare întocmit în urma verificărilor, adaosul comercial folosit de magazine la vînzarea pîinii era de circa 18% și chiar mai mare. În raport se precizează că brutarii din Focșani produceau un kilogram de pîine la un preț de 14.000-17.300 lei, iar un kilogram de făină costa între 9.200-11.200 lei. Ponderea materiei prime, respectiv făină, drojdie și alte produse, în costul de producție este mare, oscilînd între 55 și 70%. În raport se mai precizează că majoritatea brutarilor nu utilizau grîu din recolta anului 2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?