Serviciile de asistență tehnică acordată de proiectant pe perioada execuției contractului de lucrări „Construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Stației de sortare și Stației de compostare în Haret, Vrancea” au fost scoase la licitație, pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice. Valoarea estimată este de 225 mii lei. Contractul de lucrări amintit este parte integrantă a proiectului denumit generic Vrancea Curată, inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Valoarea totală a proiectului Vrancea Curată depășește 43 de milioane de euro.
Reamintim că, anul trecut, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat contractul de lucrări privind „Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Stației de Sortare și Stației de Compostare de la Haret, județul Vrancea”. Marian Oprișan a declarat atunci că semnarea contractului este un eveniment nu numai datorită amplorii pe care o are investiția, ci și pentru că după ani de tergiversare de către guvernele Boc, acest proiect a ajuns la start. „Este un mare eveniment pentru județul nostru. După ani și ani de bătălie, reușim să semnăm contractul privind Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, aș putea spune în mare ceea ce înseamnă ecologizarea județului Vrancea. După piedici repetate puse vreo doi ani de zile de guvernul Boc și, evident, după contestații și contestații în justiție în ultimii doi ani, reușim să semnăm acest contract”, a susținut Marian Oprișan.
Realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret presupune derularea următoarelor lucrări: construirea unui depozit ecologic de deșeuri; construirea unei stații de compostare; construirea unei stații de sortare;
construirea de clădiri administrative, parcări etc. Capacitatea totală de stocare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret va fi de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viață este estimată la 26 de ani.
Prima celulă, care va fi construită în cadrul proiectului, se va întinde pe o suprafață de aproximativ 5 hectare și va asigura stocarea deșeurilor din tot județul Vrancea pentru o perioadă de șapte ani. Pe lângă celulele de depozitare, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Haret se va realiza și un sistem de management al apei de suprafață, tratarea levigatului, colectarea biogazului rezultat din fermentații și arderea acestuia. În plus, va fi construită o clădire administrativă, un pod de cântărire și alte facilități administrative. În ceea ce privește Stația de compostare, aceasta va avea o capacitate de 15.000 tone/an și se compune dintr-o zonă de recepție, o zonă de compostare, o zonă de maturație și o zonă de depozitare. Toate aceste construcții se vor întinde pe o suprafață de aproximativ 2 hectare.
Stația de sortare de la Haret va permite sortarea diferitelor tipuri de deșeuri și va contribui la atingerea obiectivelor privind reciclarea, asumate de România ca țară membră a Uniunii Europene.