Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost achitat definitiv în dosarul de la Cluj. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Cluj, judecătorul Adrian Dănilă, apelurile formulate de procurorii DNA, Ministerul Finanțelor Publice, Guvernul României și Ministerul Dezvoltării au fost respinse, rămânând astfel definitivă decizia instanței de fond, care l-a achitat pe Oprișan și pe cei cinci foști funcționari publici judecați în acest dosar, respectiv Mircea Diaconu, decedat între timp, Valeria Teodorescu, Ion Costeanu, Liviu Rusu și Valeriu Iacob.
De asemenea, magistrații Curții de Apel Cluj au obligat Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării și Guvernul României la plata unor cheltuieli judiciare către stat. „În ședința publică de astăzi, 18.12.2015, în cauza privind pe Marian Oprișan și alții, Curtea de Apel Cluj a hotărât următoarele: «Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, precum și apelurile declarate de MDRAP, GR prin SGG și MFP, prin DGFP Cluj-Napoca – AJFP Cluj împotriva sentinței penale nr.140 din 06 februarie 2015 a Judecătoriei Cluj-Napoca. Stabilește în favoarea Baroului Cluj suma de 400 lei onorariu pentru apărătorul din oficiu al inculpatului DM (Diaconu Mircea-n.r.), av. BC, ce se va plăti din FMJ. Obligă apelanții MDR și AP, GR prin SGG și MFP, prin DGRFP Cluj-Napoca – AJFP Cluj, la câte 200 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, iar celelalte cheltuieli judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința publică din 18 decembrie 2015»”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Cluj.
„Aceasta este soluția corectă”
Avocatul Gheorghe Mateuț, unul dintre apărătorii lui Oprișan, a declarat că judecătorii nu ar fi putut da o altă decizie, din moment ce până și probele aduse de procurori au fost în favoarea clientului său. El spune că în cariera sa a întâlnit mai rar astfel de cazuri, în care argumentele procurorilor să întărească decizia instanței de fond, respectiv Judecătoria Cluj, care i-a achitat pe toți acuzații din dosar. „Cum am spus dintotdeauna, aceasta este soluția corectă. Este singura soluție care se putea da în acest dosar. În prima instanță soluția a fost de achitare. În apel, dacă nu se aduc probe noi, care să contrazică soluția anterioară, aceasta nu poate fi schimbată. În apel au fost aduse probe, dar în favoarea domnului președinte Oprișan și a celorlalți judecați în dosar. Am întâlnit mai rar astfel de cazuri, în care procurorii să nu facă altceva decât să întărească, prin susținerile lor, motivarea hotărârii instanței de fond”, ne-a precizat avocatul Gheorghe Mateuț.
Marian Oprișan nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia definitivă de achitare. În luna februarie, la aflarea deciziei pe fond, Oprișan a mulțumit DNA-ului pentru această „lecție de viață”, care l-a făcut „mai înțelept”. „Vreau să mulțumesc bunului Dumnezeu și tuturor magistraților judecători garanți ai statului de drept din această țară. Am crezut mereu în Justiție. Vreau să mulțumesc DNA pentru această imensă lecție de viață, care m-a făcut mai înțelept”, a spus la vremea respectivă Oprișan, adăugând că reacția sa nu este una ironică.
Interpretări juridice eronate
Reamintim că acest dosar a fost pe rolul instanțelor de judecată timp de 9 ani, mai întâi la Judecătoria Focșani, fiind strămutat la Cluj la cererea procurorilor DNA. În februarie a.c., magistrații Judecătoriei Cluj l-au achitat pe Oprișan și pe cei cinci foști funcționari publici. „(…) respinge ca nefondate cererile de schimbare a încadrărilor juridice date faptelor prin rechizitoriu. (…) achită inculpatul OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizare a creditului în alte scopuri (…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals (…) achită inculpatul OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu (…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals (…) achită inculpatul OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual (…) achită inculpatul OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual (…) achită inculpatul OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu (…) achită inculpatul OM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu (…)”, este decizia instanței de fond în ceea ce-l privește pe Oprișan.
În motivarea sentinței, magistratul Lucian Buta, de la Judecătoria Cluj, a arătat că acuzarea, în speță procurorii DNA, s-au bazat pe două rapoarte de constatare tehnico-științifică financiară, pe raportul de control al Camerei de Conturi Vrancea, pe interpretări juridice eronate și pe declarațiile unor martori. Magistratul arată că rapoartele specialiștilor Laurențiu Hanganu și Dumitru Tătaru vehiculează o mare cantitate de informație incorect ierarhizată din punct de vedere juridic sau pur și simplu eronată. Despre Hanganu, magistratul clujean afirmă că este „cu desăvârșire lipsit de studii juridice”. În ceea ce-l privește pe Tătaru, judecătorul constată că „are o anumită specializare în domeniul economic însă nu are niciun fel de studii juridice. Cu toate acestea, în proporție de peste 95%, raportul de constatare se referă la aspecte de natură juridică”. În ceea ce privește raportul de Control al Curții de Conturi, acesta a fost desființat de instanța de judecată în urmă cu mai mulți ani.