Zeci de elevi de clasa a IX-a și a X-a, de la Colegiul Național Unirea din Focșani, au avut parte de experiențe inedite, săptămâna trecută, atunci când, alături de profesori, de reprezentanți ai Crucii Roșii Vrancea și ai IPJ Vrancea, au mers în comuna Nereju. Iată ce ne-au comunicat uniriștii:
„Din nou, activitățile uniriste au imprimat săptămânii dedicate naturii o aură cu nuanțe de roșu, iar faptul acesta a venit în urma unor trăiri puternice încât alături de noi s-a bucurat întreaga natură din Munții Vrancea. Am poposit iarăși în Nereju, așteptați fiind de primarul comunei, Toader Gemănaș, și de consilierii locali. Pe scena Căminului Cultural, încă neinaugurat (o sală elegantă, modernă, ce va conferi sătenilor posibilitatea organizării unor activități multiple), colegii noștri au cântat moldovenește, iar noi, ceilalți am încins hora, apoi sârba vrâncenească încât n-am mai simțit frigul.
Ni s-a alăturat de la început „Crucea Roșie”, chiar prin intermediul personalului de conducere, dar și IPJ Vrancea care ne-a fost sprijin și călăuză din nou. Ne-am organizat în trei echipe (astfel încât să putem învinge timpul ce părea să ne stea împotrivă): o grupă a pornit spre Căldările Zăbalei, o alta spre cincisprezece case de persoane în vârstă, singure, cu locuințe îndepărtate (de cele mai multe ori) de restul comunității, iar a treia echipă a mers la meșterii populari de la care au aflat nu doar stiluri artizanale în lemn, dar și povești uluitoare de viață.
La Căldările Zăbalei am ajuns datorită râvnei unui primar înfocat ce nu s-a lăsat intimidat de ploaie și frig. Ne-a pus la dispoziție șase mașini de teren, au mers cu noi drept călăuze pădurarii locului, dar ce ne-a uimit, a sosit chiar primarul cu o echipă dintre noi. Am văzut căprioare, urme de urs (proaspete), am oprit la izvorul ce n-a secat nici în cele mai crunte vremuri și i-am degustat licoarea! I-am declarat domnului Gemănaș: „A fost cea mai frumoasă excursie de până acum!”.
Bătrânii la care am mers alături de reprezentanții IPJ și de Crucea Roșie ne-au văzut drept „suflete frumoase” și „o speranță pentru țara asta”! Am lăcrimat alături de ei, cu toate că am mai trăit astfel de experiențe. Nu există cale de stăpânire în asemenea împrejurări. Ne-au condus la casele lor angajați ai primăriei – „Asistența Socială”. La întoarcere am fost așteptați cu plăcinte și gogoși calde și ceai fierbinte făcut din plante medicinale culese din zonă.
Atașăm numele persoanelor calde și cu suflet mare ce ne-au primit și de această dată. Transportul către rezervația naturală din Munții Vrancei Căldările Zăbalei, pe râul Zăbalei – Persoanele implicate în asigurarea transportul dus-întors al elevilor: domnul primar cu mașina instituției, Antonescu Ionica cu mașina personală, Enache Mirel cu mașina personală, Putoi Nicu cu mașina personală, Antonescu Mihaiță cu mașina personală, Bozgonete Maricel cu mașina personală.
De asemenea, transportul la meșterii populari Terțiu Șerban și Lupașc Tudorița a fost asigurat de către: Donie Mirel cu mașina personală, Dinu Maricel – viceprimarul comunei Nereju cu mașina personală, Glavan Costel cu mașina personală, Glavan Nicoleta cu mașina personală, domnul primar cu mașina instituției, Antonescu Ionica cu mașina personală, Enache Mirel cu mașina personală, Putoi Nicu cu mașina personală, Antonescu Mihaiță cu mașina personală, Bozgonete Maricel cu mașina personală.
Echipa formată din reprezentanții din cadrul Crucea Roșie, IPJ Vrancea și Liceul Unirea, doamna profesoară Chiriac Cristina, doamna profesoară Colin Liliana și domnul profesor Enache Pătrașcu au fost însoțiți de către Bozgonete Gina și Petrescu Mirela, angajate din cadrul Primăriei Nereju, care au sprijinit distribuirea pachetelor oferite de către Liceul Unirea.
Aceștia au fost serviți cu produse tradiționale, specifice zonei noastre, gogoși oferite de doamna Staruiala Niculina și plăcinte din partea domnului primar, produse provenite de la doamna Bușilă Sofica renumită în aceste produse tradiționale”.