Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, a declarat că noua Lege a pensiilor aduce o reformă amplă a sistemului și a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale. „Noua lege aduce echitatea între pensionari și va consolida principiul contributivității. Este cea mai amplă reformă a pensiilor și a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor. După adoptarea Legii pensiilor putem spune oficial că am scăpat de acel prag de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile care ar fi condus la înghețarea pensiilor până în 2070! Înțelegerea cu reprezentanții Comisiei a fost ca lege să fie adoptată de Parlament până în data de 20 noiembrie și să conțină un mecanism predictibil de majorare anuală a pensiilor“, a afirmat deputatul Laurențiu Marin.
Acest mecanism prevede următoarele: Pensia se majorează în fiecare an, la 1 ianuarie, cu 100% din rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu; Rezultatul acestei sume trebuie să încadreze în creșterea procentuală a contribuțiilor la bugetul de pensii; Dacă nu se încadrează, atunci pensiile cresc cu rata medie a inflației; Dacă rata medie a inflației și creșterea reală a salariului mediu sunt negative, atunci se menține pensia la același nivel.
„Îl felicit pe premierul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, pentru că a propus și a susținut noua Lege a pensiilor. Îl felicit pentru că a susținut ca noua lege să prevadă o reducere a vârstei de pensionare la maximum 10 ani pentru condițiile speciale de muncă și la maximum 7 ani în cazul condițiilor deosebite de muncă. Așadar, vârsta de pensionare poate coborî până la 55 de ani în condiții speciale de muncă, respectiv 58 de ani pentru condiții deosebite de muncă. În această formulă, legislația din România oferă condiții mult mai favorabile acestor două categorii de angajați, în comparație cu multe state din Uniunea Europeană“, a mai spus deputatul Laurențiu Marin.