Scandal la Colegiul „Emil Botta“ din municipiul Adjud chiar înainte de reînceperea cursurilor în sălile de clasă. Consiliul de Administrație al Colegiului a hotărât ca orele de curs pentru clasele IX, X și XI să se desfășoare tot on line, pe motiv că o parte a clădirii se află în curs de reabilitare. Decizia Consiliului de Administrație a fost aprobată și de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea. Toate aceste decizii i-au revoltat însă pe părinți care doresc ca ai lor copii să meargă la școală, susținând că numai așa vor învăța. De altfel, majoritatea părinților care s-au exprimat public au susținut că învățământul on line nu este eficient.
Există voci din rândul părinților care susțin că o parte din cadrele didactice nu ar dori să predea în schimburi, preferând ca după – amiezele să le dedice pregătirilor în particular, adică să facă meditații cu diverși elevi. „Nu este corect ceea ce se întâmplă cu copiii noștri. Cu câteva zile înainte de a merge la școală am fost anunțați că elevii claselor IX-XI vor rămâne acasă să învețe în sistem online. Noi părinții nu suntem de acord cu acest lucru deoarece ne dorim ca ai noștri copii să meargă în sălile de clasă, acolo este locul lor și doar acolo pot învăța ceva cu adevărat. Numai școală nu este învățământul on line! Deja acest tip de învățământ a devenit o problemă pentru copii. Fac aceste ore în fața telefoanelor, care au niște ecrane mici, iar copiii noștri deja au probleme cu ochii și nu se mai pot concentra. Vrem ca cei din conducerea Colegiului și cu conducerea Primăriei Adjud să găsească soluții pentru ca ai noștri copii să se întoarcă în sălile de clasă, fără a fi discriminați în vreun fel“, a afirmat Magda Maftei, mamă a unui elev în clasa a X-a la Colegiul „Emil Botta“.
Contactat telefonic, directorul Colegiului „Emil Botta“, profesorul Iulia Badura, a declarat că membrii Consiliului de Administrație au fost nevoiți să ia această decizie deoarece spațiile în care se pot desfășura cursuri în condiții normale sunt insuficiente. „Colegiul Emil Botta este format din două corpuri, respectiv Corpul A și Corpul B. Corpul A se află în curs de reabilitare energetică, iar sălile de clasă nu pot fi folosite până în luna iunie când ar urma să se încheie aceste lucrări. În Corpul B există 16 săli de clasă din care 8 vor fi folosite pentru clasele de gimnaziu și 8 pentru clasele a XII. În acest context, pentru ca toți elevii să învețe în două schimburi am fi avut nevoie de de 21 de săli de clasă și nu 16 câte avem disponibile“, a afirmat directorul Iulia Badura. Aceasta a precizat că decizia a fost luată în Consiliul de Administrație din care fac parte și reprezentanți ai părinților dar și un reprezentant al elevilor.
Referitor la faptul că ar exista cadre didactice care nu ar dori să predea în schimburi, preferând ca după-amiezele să facă meditații cu elevi, directorul Iulia Badura a precizat că acest lucru „nu este adevărat“.
Conducerea ISJ Vrancea nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere deoarece nici inspectorul general și nici purtătorul de cuvânt nu au răspuns la telefon.
Primarul municipiului Adjud, Florin Nechifor, le-a transmis părinților un mesaj in care arată că soluția la care s-a ajuns este cea mai bună în contextul existent. “Vă rog să înțelegeți că aceste reparații sunt făcute tot pentru buna desfășurare a procesului instructiv-educativ al tuturor elevilor Colegiului National Emil Botta. Această instituție de învățământ nu este singura din țară ce se află în acest moment în proces de reabilitare. Deoarece corpul B are doar 16 săli de clasă, s-a decis ca să învețe acolo cele 8 clase de gimnaziu si cele 8 clase a 12a. Sunt convins că toate cadrele didactice de la Colegiul Emil Botta își vor desfășura activitatea cu simț de răspundere si elevii vor primi toate informațiile necesare acumulării de cunoștințe. De aceea, vă rog să le transmiteți tuturor părinților nemulțumiți mesajul meu și să le garantați că direcțiunea unității a căutat si a găsit cea mai bună soluție. Vă mulțumesc!”, se arată în mesajul primarului Florin Nechifor.