Ediția: Miercuri 16 Iulie 2025 Nr. 6921

VIDEO : Guvernul continuă proiectul descentralizării


Guvernul va continua proiectul descentralizării început în urmă cu câțiva ani și care fusese blocat la Curtea Constituțională. Premierul Sorin Grindeanu a arătat, ieri, la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, că a fost aprobată „Strategia generală de descentralizare” și a fost stabilit un calendar pentru transferul de competențe către administrațiile locale. Premierul a arătat că proiectul descentralizării a fost uitat după ce a fost blocat de Curtea Constituțională. „Au trecut câțiva ani de atunci, ani în care nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Suntem aici în fața dumneavoastră să vă spunem că nu vom lăsa lucrurile așa. Soluțiile nu trebuie îngropate. Descentralizarea este un proiect care poate și trebuie să funcționeze. Noi credem că lucrurile vor funcționa mai bine dacă vom aduce mai aproape de cetățean anumite instituții și dacă vom transfera competențe care acum sunt administrate de la centru păstrând aici doar mecanismele de inspecție și control. Ar putea fi o soluție pentru a salva facilitățile care acum sunt în paragină și care ar putea fi transferate, acolo unde este cazul, către autoritățile locale. Sunt exemple, mă refer la taberele școlare sau la bazele sportive”, a spus prim ministrul Grindeanu.
    Președintele UNCJR, Marian Oprișan, crede că descentralizarea va deveni o realitate în patru luni de zile. „Noi va trebui, odată pentru totdeauna, să luăm un model de succes din spațiul țărilor cu democrații consolidate și să îl aplicăm în România pentru că am rămas singura țară nedescentralizată în care guvernul este central. Guvernul deține toată puterea în România și din cauza asta lucrurile merg atât de prost în ceea ce privește gestionarea problemelor județelor și localităților. În lumea civilizată această descentralizare s-a făcut acum 50-60 de ani”, a subliniat președintele Marian Oprișan.

    Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a arătat că aleșii locali sunt cei care cunosc problemele oamenilor. „Eu am fost ales local, domnul prim-ministru a fost ales local, președintele Românei a fost ales local și, probabil, și în 2019 tot o autoritate care a fost aleasă local va fi ales președinte. Aceasta spune ceva. Administrația locală este sistemul public care e cel mai apropiat de oameni. Astea creează avantaje pentru toți aleșii locali, care sunt mult mai ancorați în realitate și nu vin la București să vorbească discuții. În fiecare zi, alesul local este oprit pe stradă, tras de mânecă de către cetățeni, care au probleme concrete, zilnice și pe care trebuie să le rezolve”, a precizat el.
    Liviu Dragnea a precizat că mulți ani de-a rândul autoritățile centrale „au ținut la București tot pachetul de decizii”. În acest sens, a adăugat el, în perioada 1996 — 2000, președintele de CJ sau primarul nu aveau „aproape niciun fel de pârghii administrative” sau financiare. „Încet-încet, într-un proces care nu a fost ușor, o parte dintre noi am negociat cu Guvernul, am cerut sprijinul instituțiilor europene de la Strasbourg, Bruxelles, și a început să apară o relansare, care să se apropie de descentralizare. Descentralizare era un cuvânt care făcea rău când îl spuneai la București. În 2003 și 2004 a avut loc prima deschidere, s-a continuat, dar nu cu foarte mare curaj”, a subliniat Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?