Ediția: Miercuri 16 Iulie 2025 Nr. 6921

Plasările de bancnote false, pe DN 2 E85


Numărul cazurilor de punere în circulație de monede false a scăzut, dar acest lucru încă se mai întâmplă. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns polițiștii vrânceni. Totodată, calitatea contrafacerilor identificate în circuitul monetar a crescut în mod deosebit. Circulația monedei naționale, în special bancnotele din cupiura de 100 lei, manifestă pe piață o creștere, iar pe fondul neatenției și a aglomerației, bancnotele autohtone contrafăcute pot fi introduse mult mai ușor de plasatori în circuitul monetar. Aceste plasări se datorează necunoașterii generale a elementelor de siguranță la bancnotele RON, dar și pe fondul neatenției manifestate de încasatori și mânuitori în momentul în care numără și procesează valorile.
Deoarece județul nostru este străbătut de drumul național DN2 – E 85,  majoritatea plasatorilor sunt în tranzit, iar plasarea de bancnote din cupiura de 100 lei se face la magazinele și barurile de pe DN2 sau la comercianții stradali de pe raza municipiului Focșani. O mare parte din populația județului a ales ca țară de destinație, în vederea ocupării unui loc de muncă, Italia, motiv pentru care au fost identificate bancnote din cupiura de 20, 50 și 100 Euro cu numere ale plăcii de tipar J003E2, J004G1, respectiv P001G0, tipărite pe suport poliester, având ca țară de origine Italia. Aceste tipuri de bancnote au o putere de penetrare în circuitul monetar foarte mare, întrucât elementele de siguranță sunt imitate foarte bine, diferențierea făcându-se de cele mai multe ori, după calitatea suportului pe care este făcută tipărirea. „Având în vedere faptul că schimbul valutar nu se realizează numai în locurile autorizate, în această perioadă a anului, când multe persoane se întorc din străinătate pentru petrecerea concediului, «șmenarii» acționează fără a se teme de rigorile legii și profită de faptul că cetățenii nu cunosc consecințele efectuării unui schimb valutar de ocazie”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ.

***
Pentru a nu avea neplăceri, ofițerii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate, au câteva recomandări. În general, oamenii trebuie să fie atenți la cei care încearcă în grabă, în zonele aglomerate, să perfecteze un schimb valutar sau o vânzare de valută. „Verificați cu răbdare bancnotele pe care le primiți și dacă aveți dubii în privința unora dintre acestea, verificați-le la cea mai apropiată casă de schimb va-lutar. Verificați bancnotele să nu aibă înscrise două serii diferite, iar dacă aveți suspiciunea că dețineți o bancnotă falsă, nu încercați să o plasați mai departe deoarece atunci veți intra în categoria infractorilor care pun în circulație valori falsificate. De asemenea, dacă vă aflați într-o astfel de situație încercați să rețineți fizionomia, semnalmentele, accentul, dialectul, precum și mijlocul de transport cu care se deplasează persoana care v-a plasat bancnote false. Legislația pedepsește atât deținerea cât și punerea în circulație a bancnotelor false”, se mai arată în comunicatul IPJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?