Fostul deputat pedelist Alin Trășculescu s-a folosit de influența pe care o avea, fie pe linie de afiliere politică, fie pe simple relații de prietenie și cunoștințe, pentru atribuirea unor lucrări către un anumit ofertant și, pentru aceasta, se aștepta să primească bani, se arată în motivarea arestării. „Rezultă din toate acestea că inculpatul Trășculescu s-a folosit de influența pe care o avea, fie pe linie de afiliere politică, fie pe simple relații de prietenie, de cunoștințe, pentru a obține atribuirea unor pachete de lucrări care se derulau prin Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii și care urmau să se execute în județul Vrancea, către un anumit ofertant, reprezentat dintr-o asociere formată din mai multe firme, printre care și cea a denunțătorului, (…) și pentru aceasta se aștepta să primească bani”, notează Tribunalul București, în motivarea deciziei de arestare preventivă .
Se pun astfel în evidență, mai arată instanța în documentul citat, cel puțin indicii temeinice privind comiterea infracțiunii de trafic de influență de către Alin Trășculescu. „De aici decurge și concluzia privitoare la existența indiciilor temeinice cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în legătură cu traficul de influență și instigare la spălarea banilor, cunoscând că aceștia provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, deoarece în cursul respectivei întâlniri s-a discutat și despre semnarea între Calotă și (…) a unui contract în baza căruia (…) trebuia să facă o plată către Calotă, plată de care beneficia implicit și Trășculescu. Or, cu această ocazie, inculpatul Trășculescu îl îndeamnă pe (…) să semneze acest contract, deși se crea aparența unei cu totul alte operațiuni comerciale, arătându-i că așa s-a convenit între ei”, mai arată instanța, în motivare.
Fostul deputat PDL Alin Trășculescu, pentru care Tribunalul București a emis mandat de arestare preventivă, a ajuns, pe 29 noiembrie, în arestul Poliției Capitalei.
Trășculescu este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din trafic de influență. Anchetatorii au stabilit că în perioada august – noiembrie, Marian Valeriu Calotă, l-ar fi constrâns prin amenințare pe denunțătorul Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trășculescu în schimbul intervențiilor promise. Potrivit anchetatorilor, Trășculescu și Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în Focșani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima tranșă din 1,1 milioane de lei ceruți. Trășculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputatul PDL. Calotă a fost prins în flagrant delict, în 10 noiembrie, în jurul orei 20.40, după ce a primit banii de la Vintilescu. După aproximativ 20 de minute, Trășculescu a fost oprit pe strada Independenței din Focșani, pentru percheziție corporală, fiind de asemenea percheziționat și autoturismul deputatului PDL.
De asemenea, Trășculescu îi spunea denunțătorului că bate la ușă campania electorală și că are nevoie de 200.000 de euro, percepția denunțătorului fiind aceea că această sumă reprezenta o plată pe care deputatul o cerea în schimbul traficării influenței sale.