Ediția: Sâmbătă 5 iulie 2025 Nr. 6913

Riscul de îmbolnăvire profesională în spitale, evaluat de inspectorii ITM


   Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a desfășurat în acest an o sesiune de informare și conștientizare privind necesitatea evaluării riscurilor biologice și a unui mediu de muncă sigur în activitatea de asistență medicală. La sesiunea de informare au fost invitate 25 de unități sanitare și au fost controlate 9 unități, care au 143 de salariați, fiind constatate 12 deficiențe, pentru care s-au dispus sancțiuni contravenționale. 
   La locurile de muncă din unitățile sanitare s-a constatat că principalul factor de risc este cel legat de expunerea la agenți biologici. Lucrătorii din domeniul sănătății sunt expuși unui risc crescut de infecții cauzate de agenți patogeni și pentru că acest risc apare de obicei brusc sau este imperceptibil, acest fapt face evaluarea riscurilor deosebit de dificilă. Riscurile biologice presupun expunerea la bacterii, viruși, ciuperci și la alte microorganisme ori toxine asociate. Aceste microorganisme sunt larg răspândite în mediul de muncă din spitale, reprezentând un potențial pericol pentru sănătatea publică. „Bolile profesionale determinate de agenții biologici sunt boli transmise omului prin contactul cu surse de infecție în timpul activității profesionale. Lucrătorii din spitale sunt expuși factorilor de risc biologic atât prin contact nemijlocit cu pacientul cât și risc de contaminare accidentală și prin contact cu produsele biologice contaminate”, a transmis Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM Vrancea.
    Acțiunile de control au vizat, în special, respectarea de către angajator a obligației privind realizarea evaluării riscurilor și luarea în considerare a riscurilor biologice la locul de muncă, stabilirea măsurilor prin planurile de prevenire și protecție și punerea în practică a acestora. Obiectivele acțiunii au fost: creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea asigurării și respectării prevederilor legale în vederea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor pentru securitatea și sănătatea lor, care pot să rezulte din expunerea la agenți biologici, creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor în ceea ce privește riscurile activităților care implică manipularea agenților biologici și stabilirea măsurilor pentru eliminarea sau ținerea sub control strict a factorilor de risc de accidentare și îmbolnăvire profesională. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?