Eterna rivalitate dintre Colegiul Național „Unirea” și Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani s-a încheiat ieri pentru totdeauna (?) printr-o unire care s-a înfăptuit chiar în ziua de 24 ianuarie și care va rămâne pecetluită în inimile elevilor și ale profesorilor. Pentru aceasta, în cadrul manifestării intitulate „Reconstituirea albiei istorice a Milcovului Mic”, elevii celor două unități de învățământ au pornit din două puncte diferite ale orașului spre a se întâlni la borna de hotar din Piața Unirii. Astfel a fost reconstituit momentul unirii Focșaniului Moldovei cu Focșanii Munteniei dar s-a produs și unirea simbolică în prietenie între cele două mari unități de învățământ.
Echipa Colegiului Național ,,Al. I. Cuza” a plecat de la intersecția străzilor Vîlcele cu str. prof. Ghe. Longinescu, apoi traseul a continuat pe str. Stupilor, str. Cărăbuș, str. Rodnei, str. Ovidenia, str. Cotești, str. Åtefan cel Mare, Bd. Unirii.
Ambele echipe au primit harta traseului ce l-au avut de urmat, iar pe parcursul acestuia, au primit diverse indicii care i-au ajutat să reconstruiască traseul istoric al râului Milcovul Mic, considerat la acea vreme hotarul dintre cele două orașe. La borna de hotar, uniriștii și cuziștii au refăcut un puzzle cu cele două piese pe care le-au primit la începutul traseului, au făcut fotografii și s-au îmbrățișat în semn de prietenie și unitate, rupând astfel rivalitatea și strigând pentru unitate.
La borna de hotar, pentru a-i saluta pe elevi, a venit și președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Acesta i-a felicitat pe liceeni și a dat mâna cu ei în semn de respect și prietenie. Manifestarea a fost apreciată nu doar de oficialități ci și de elevi. „A fost o activitate foarte interesantă, ne-a ajutat să lucrăm în echipă, ne-a unit și pe noi ca și colegi și ne-a unit pe noi cu elevii de la Colegiul Unirea. Am învățat și lucruri interesante despre Biserica Ovidenia, dar am cunoscut și traseul Milcovului Mic. Este un prilej bun pentru a ne uni, pentru a cunoaște noi oameni, noi caractere”, a spus Andreea Iordache, elevă a Colegiului Național ,,Al. I. Cuza” din Focșani. „În urma activității am învățat traseul Milcovului Mic și multe lucruri despre Muzeul Unirii, dar și despre Teatrul Municipal. A fost o activitate interesantă și mi-ar mai plăcea să mai particip la activități de genul acesta”, a spus Monica Necula, elevă a Colegiului Național „Unirea”.
Evenimentul a fost organizat de Direcția pentru Cultură Vrancea și Inspectoratul Åcolar Județean Vrancea în colaborare cu Colegiul Național „Unirea” și Colegiul Național „Al. I. Cuza”.