Controalele care încep luni în 77 de spitale vizează în principal secțiile de chirurgie și vor fi verificate, printre altele, decontările pentru serviciile medicale și modul în care sunt făcute internările, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu (FOTO). „Echipele mixte ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ale Ministerul Sănătății încep, luni, controale în secțiile de chirurgie din 77 de spitale din România. Åi pentru că vorbim de secții de chirurgie, echipele de control vor merge de luni și la spitalele de pe platforma medicală de la Fundeni”, a spus Bănicioiu.
Ministrul a precizat că echipele vor avea ca obiectiv verificarea modului în care sunt realizate decontările pentru serviciile medicale din spitale, după declanșarea scandalului privind decontările ilegale pentru operații făcute la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală. „Echipele de control vor verifica modul în care sunt făcute decontările, dacă diagnosticele puse la internare corespund intervențiilor realizate. Totodată, informațiile sunt coroborate cu datele prezentate de Åcoala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București și casele de asigurări de sănătate”, a mai spus Bănicioiu.
Controalele se vor încheia în 30 mai, iar concluziile vor fi prezentate în prima jumătate a lunii iunie, de către Direcția generală de monitorizare, control și antifraudă din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a mai spus Bănicioiu. Echipele de control vor verifica atât secțiile de chirurgie plastică și reparatorie, cât și secțiile de ORL și ginecologie.
Ministrul Sănătății a făcut un control la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” și la Institutul Oncologic București, cu o zi înaintea controalelor mixte care vor începe luni. Controalele, demarate la câteva zile după declanșarea scandalului privind decontările ilegale de operații la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, vor fi făcute în baza unui ordin comun al Ministerului Sănătății și CNAS.
Direcția generală de monitorizare, control și antifraudă din CNAS, care și-a început activitatea în decembrie 2013, a făcut, în primul trimestru din 2014, controale la 1.700 furnizori de servicii – spitale, farmacii, medici de familie -, în urma acestor acțiuni fiind recuperați 3,5 milioane de lei.