Autoritățile sanitare din Vrancea sunt în alertă, după ce, în mai multe țări au fost înregistrate cazuri de poliomielită. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au fost înștiințați de reprezentanții Ministerului Sănătății că trebuie să identifice și să vaccineze toți copiii restanțieri la vaccinul antipoliomielitic (VPI). Acest vaccin se administrează sugarilor la vârstele de 2, 4 și 6 luni, iar la vârsta de un an se mai face o revaccinare, pentru ca imunizarea să fie completă. „Ministerul Sănătății ne-a trimis o informare prin care, cu ajutorul medicilor de familie, trebuie să identificăm toți copiii restanțieri cu vaccinul antipoliomielitic pentru a fi imunizați. În stoc mai aveam aproximativ 5 mii de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea restanțierilor”, spune medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea. Anul acesta, în Vrancea nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire de poliomielită.
Decizia de vaccinare a restanțierilor a fost luată după ce, la nivel mondial, s-a constatat o răspândire a virusului poliomielitei. Astfel, recomandarea Ministerului Sănătății pentru toate persoanele care urmează să plece în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia ori Siria, este să se vaccineze obligatoriu cu o doză de VPI, cu 4 săptămâni înaintea plecării, iar în cazurile urgente chiar cu o zi înaintea plecării.
Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Simptomele variază de la manifestări respiratorii și digestive, până la encefalite și meningoencefalite, cu paralizia mușchilor.