Ediția: Duminică 20 Iulie 2025 Nr. 6923

VIDEO! Sindicatele din sectorul bugetar anunță proteste în toată țara

          Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex, Vasile Marica (FOTO), susține că sunt proteste ale angajaților din Finanțe și ANAF în toată țara, iar în perioada următoare va avea loc o ședință pentru a decide acțiunile viitoare.

‘Sunt proteste în toată țara la ora actuala…Vom avea o discuție cu colegii noștri acum, sunt toți din țară în sală și vom discuta ce facem de aici încolo și vă vom comunica ulterior’, a declarat, joi, Vasile Marica, în fața Ministerului Finanțelor.

          Întrebat dacă mai este în picioare amenințarea că angajații de la Minister ar putea să refuze să vină la muncă în zile importante ale lunii el a afirmat că ‘orice amenințare este valabilă atâta timp cât colegii noștri solicită să continuăm sau să ne oprim din acțiunile de protest’. ‘Eu nu sunt decât purtătorul de cuvânt și vocea colectivă a celor pe care îi reprezint. Nu sunt eu liderul care ia decizii. Colectivul este cel care decide. Eu sunt doar un purtător de cuvânt, un purtător de mental colectiv pe care încerc să-l gestionez la ora actuală și să găsim o formulă comună în ceea ce urmează’, a precizat Vasile Marica.

          De asemenea, el s-a declarat convins că ‘până la anul Guvernul va avea bani și să crească, să revină veniturile tuturor bugetarilor și banii de pensii necesari’. Vasile Marica a declarat că situația creată de adoptarea pachetului de măsuri pentru reducerea deficitului a dus la scăderea colectărilor cu 40% în iunie. ‘Dacă ești demobilizat, toți colegii noștri sunt demobilizați, la ora actuală toată lumea vorbește despre dat afară, concedii, cine rămâne, cine nu rămâne, vă închipuiți că foarte greu mai poți să mobilizezi oamenii să colecteze’, a mai spus Vasile Marica

N.R. Într-un comunicat de presă se arată că membrii Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe SEDLEX au participat joi la o întâlnire cu ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, noul președinte ANAF, Adrian Nicușor Nica și secretarul de stat în MF, Mihai Diaconu. „Concluzii:

– În fiecare județ vor avea loc ședințe cu membrii de sindicat în care vor fi prezentate concluziile discuțiilor

– Nu se pune problema luării unor măsuri care să aducă și alte diminuări de venituri: concedii fără plată, preavize

– Nu vor exista excepții de la aplicabilitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor până la redresarea bugetului

– Vom fi consultați înainte de luarea oricărei decizii care ar avea impact major asupra modului în care ne desfășurăm activitatea

– Ne vom face datoria în lupta cu evaziunea fiscală, aspect considerat de siguranță națională, dar solicităm respect, dialog și un salariu corespunzător, după ce se echilibrează bugetul.

          În ceea ce privește acțiunile de protest, fiecare lider de sindicat județean va discuta în teritoriu cu membrii, vor fi prezentate pe larg concluziile întâlnirii și vor hotărî împreună în privința acțiunilor. Destabilizarea sistemului fiscal, lipsa de încredere și demobilizarea personalului a contribuit la scăderea încasărilor la bugetul de stat cu 60% în ultima lună.

          În jur de 600.000 de bugetari sunt afectați de reducerea sporului de condiții vătămătoare, iar din creșterea TVA rezultă o scădere suplimentară a nivelului de trai de cel puțin 15%, a declarat, joi, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. ‘Aproximativ 100-150.000 de persoane beneficiau de plafonul maximal (15% – n. r.), restul sunt la diferite plafoane. Deci, undeva în jur de 600.000 de persoane sunt afectate de această ordonanță, care evident înseamnă o scădere de trai la care dacă adăugăm efectul creșterii TVA-ului – după cele spuse de domnul premier – cu două puncte procentuale general și cu încă două până la șase puncte procentuale în particular, adică alimente, medicamente, energie etc., evident că asta înseamnă o scădere de trai de cel puțin 15% numai din TVA’, a afirmat Hossu, la ieșirea de la discuțiile cu premierul Ilie Bolojan.

          Liderul sindical a precizat că vineri, la ora 12:00, va fi convocat Consiliul Național Tripartit pe dialog social pentru a analiza textul actului normativ pe care Guvernul intenționează să își asume răspunderea. (…) Bogdan Hossu crede că deocamdată nu vor fi alte măsuri care vor afecta salarizarea bugetarilor, însă a avertizat că la rectificarea bugetară instituțiile nu vor primi bani în plus, deci vor trebui să se încadreze în anvelopa salarială existentă. În acest context, dacă nu vor ajunge banii de salarii, vor trebui fie să facă disponibilizări, fie să găsească o formulă de a trimite oamenii în concediu fără plată. (…)

          Întrebat dacă sporurile de condiții vătămătoare pot fi incluse în salarii sau trecute pe alt tip de sporuri, așa cum se pare că intenționează să facă anumite instituții, Hossu a răspuns: ‘Pe salarii nu pot să treacă, pentru că Legea de salarizare bugetară nu permite acest lucru. Singurul lucru pe care l-am semnalat și noi premierului este faptul că anumite instituții bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului. Legea se referă numai la sporul de condiții vătămătoare, dar mai sunt și alte sporuri care s-au inventat’. Președintele Cartel Alfa a susținut că reprezentanții sindicatelor au atras atenția premierului că măsurile de până acum sunt focalizate pe lucrători și pensionari și că vor fi conflicte sociale tot mai multe.

          CNSLR-Frăția se declară total nemulțumită, atât de situația existentă, cât și de măsurile guvernamentale preconizate pentru următoarea perioadă, și va anunța primele forme de protest ce vor fi declanșate în București, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. Poziția sindicatului vine după întâlnirea confederațiilor sindicale cu premierul Ilie Bolojan. ‘La cererea expresă a confederațiilor sindicale, joi, 3 iulie, au avut loc consultări cu premierul Ilie Bolojan asupra măsurilor guvernamentale propuse pentru reducerea deficitului bugetar. Leonard Bărăscu, președintele CNSLR – Frăția, a declarat că nu este normal și corect ca programul de austeritate în România să înceapă cu măsuri îndreptate împotriva salariaților care mențin cu greu funcționalitatea sectoarelor publice precum sănătatea, asistență socială sau învățământul, ignorând cu bună știință pensiile speciale sau salariile ‘nesimțite’ ale membrilor consiliilor de administrație din societățile comerciale cu capital majoritar de stat. Premierul a afirmat că măsurile prevăzute prin OUG 36/2025 de reducere a sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare sunt deja în vigoare, dar vor putea fi reanalizate la finalul anului și se vor putea găsi măsuri pentru ca cei direct afectați – personal TESA, angajați din DSP-uri, angajații din laboratoare, din secțiile de sterilizare, personalul din asistență socială, din serviciile de ambulanță etc. – să poată recupera o parte din veniturile pierdute’, se arată în comunicat.

          Reprezentanții confederațiilor sindicale i-au cerut, joi, premierului Ilie Bolojan să ia în calcul transferul treptat al plății contribuțiilor sociale înapoi la angajator, în prima etapă 5% din venitul salariatului, astfel încât să fie acoperită parțial scăderea puterii de cumpărare, a anunțat vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu. ‘Lucrul pe care l-am cerut în mod expres pentru a atenua scăderea drastică a puterii de cumpărare, ca urmare a implementării acestor măsuri de austeritate, dar și având în vedere momentul liberalizării prețurilor la energie, să ia în calcul și să analizeze transferul contribuțiilor sociale înapoi către angajator, într-un sistem etapizat. În prima etapă am cerut transferul a 5% din venitul salariatului către angajator, astfel încât să fie acoperită parțial scăderea puterii de cumpărare. Nu avem un răspuns ferm pe toate lucrurile astea, însă ne-a spus că în două săptămâni va analiza propunea noastră cu privire la acest transfer de contribuții și că ne vom așeza la masa discuțiilor’, a spus Burlacu, într-un mesaj video.

          BNS i-a transmis premierului că sunt probleme mari cauzate de aceste măsuri, iar încărcătura socială este una uriașă, ‘menită să se transforme într-o adevărată revoltă socială’, ținând cont de nivelul mare de proteste ca urmare a reducerii sporurilor din sistemul bugetar și anunțului cu privire la celelalte măsuri de austeritate.

          Premierul Ilie Bolojan a avut, joi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții confederațiilor sindicale despre măsurile guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar. ”România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri. Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat premierul, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern.

Sursa foto: captură video Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?