Confederațiile sindicale reprezentative la nivel național – CNS Cartel Alfa, CNSLR-Frăția, Blocul Național Sindical (BNS), Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) și CSN Meridian – au transmis, marți, o scrisoare președintelui României, Nicușor Dan, prin care îi solicită să organizeze o întâlnire pentru medierea conflictului cu Guvernul Bolojan. ‘Confederațiile sindicale naționale reprezentative din România – CNSLR-Frăția, BNS, CNS Cartel Alfa, CSDR și CSN MERIDIAN, vă solicită să organizați o întâlnire cu conducerile acestora, pentru medierea conflictului cu Guvernul României, cauzat de refuzul prim-ministrului Guvernului României de a dialoga cu reprezentanții confederațiilor sindicale, pe tema măsurilor de austeritate ce urmează a fi adoptate de către Executiv’, se arată în scrisoare.
Liderii sindicali avertizează că, în situația în care președintele nu va da curs solicitării de a media conflictul, confederațiile sindicale își rezervă dreptul de a declanșa ample acțiuni de protest și inițierea procedurilor pentru declanșarea grevei generale. Confederațiile sindicale au solicitat, încă de luni, premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgență pe tema măsurilor de austeritate ce urmează să se aplice în perioada următoare, în caz contrar urmând să se inițieze procedurile legale pentru declanșarea grevei generale la nivel național.
Pentru că nu au fost invitate la discuții de către premier, cele cinci confederațiile sindicale au avansat încă de luni posibilitatea să apeleze la șeful statului pentru exercitarea rolului său de mediator. Scrisoarea este semnată de către Sorin Leonard Bărăscu, președinte CNSLR-Frăția, Mircea Burlacu, vicepreședinte BNS, Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel ALFA, Iacob Baciu, președinte CSDR și Dumitru Fornea, secretar general CSN Meridian.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a ieșit marți din birou pentru a discuta cu angajații care protestau pe holurile instituției, iar aceștia l-au invitat să vadă condițiile în care își desfășoară lucrul. ”Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm”, a afirmat un angajat, conform unor postări video de pe pagina de Facebook, Finanțe Sed Lex.
În replică, ministrul a precizat că a mers în birourile angajaților de fiecare dată când a ocupat această funcție și a invitat reprezentanții protestatarilor la dialog, pentru a găsi soluții. ”Eu am făcut asta de fiecare dată când am ajuns ministru. Îi aștept pe reprezentanții dumneavoastră să discutăm, să găsim soluții, altfel nu găsim”, a afirmat ministrul. Angajații din Ministerul Finanțelor și ANAF au protestat marți în fața instituțiilor, nemulțumiți de măsurile luate de Guvern în privința personalului plătit din fonduri publice, și amenință cu greva generală.
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat, marți, că preocuparea instituției pe care o conduce este de a nu se ajunge la disponibilizări de personal, pentru că în sistemul de Justiție există ‘scheme de personal insuficiente’. Ministrul Marinescu a discutat, marți, cu reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial efectul limitării sporului pentru condiții vătămătoare și periculoase de muncă, în ceea ce privește grefierii și personalul auxiliar.
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru, a discutat marți, cu reprezentanții sindicatului din cadrul ministerului de resort, despre principalele nemulțumiri ale angajaților, în ceea ce privește volumul de muncă, lipsa personalului în anumite zone critice, salarizare, recunoașterea efortului profesional și nevoia unui climat de muncă în care vocea fiecăruia să conteze. Potrivit acestuia, zilele următoare vor fi analizate soluțiile posibile, în limitele cadrului legislativ existent și ținând seama de contextul dificil al finanțelor publice din România.
Ministerul Culturii afirmă că susține profesioniștii din acest domeniu și face apel la răbdare și solidaritate, subliniind că va continua demersurile instituționale pentru a susține un sistem echitabil.
Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, care stabilește cuantumul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial. Prevederile Ordonanței intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la 31 decembrie 2026.