Numărul total al incidentelor care au afectat securitatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice din România, în anul 2024, a crescut cu 861 față de anul anterior, arată datele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), publicate marți.
Raportul anual al arbitrului pieței locale de telecomunicații relevă faptul că, deși numărul incidentelor a fost în creștere, impactul asupra utilizatorilor s-a diminuat, în timp ce duratele de remediere a incidentelor s-au micșorat, indicând o mai bună gestionare operațională a incidentelor.
Potrivit sursei citate, serviciile mobile (voce, internet și transmisii de date) au fost cele mai frecvent afectate, pe fondul gradului ridicat de utilizare și al dependenței acestora de infrastructuri interconectate. Astfel, peste 9,8 milioane de conexiuni au fost afectate în cazul serviciilor de internet mobil și date, iar în cazul telefoniei mobile și SMS, aproximativ 6,8 milioane de conexiuni.
În același timp, serviciile fixe au înregistrat o variație semnificativă în medii de afectare, generate în principal de incidente punctuale de amploare.
Cât privește cauzele care au dus la apariția incidentelor, cele externe (lucrări neautorizate, întreruperi de energie, tăieri de fibră optică, probleme în rețele partenere) au fost din nou principala sursă, cu 798 de cazuri (comparativ cu 421, în 2023).
De asemenea, deficiențele de alimentare cu energie electrică au stat la baza a peste 55% din numărul total de 861 de incidente. Totodată, incidentele cauzate de fenomene naturale au scăzut semnificativ, de la 45 – în 2023, la 15 – în 2024, iar eroarea de sistem a produs 40 de incidente.
Datele ANCOM relevă faptul că un aspect pozitiv important constatat în 2024 este reducerea duratei medii de remediere a incidentelor, în special în cazul incidentelor cauzate de fenomene naturale sau probleme de alimentare cu energie electrică.
În paralel, indicatorul ore-utilizator pierdute (care reflectă gradul real de disconfort resimțit de către utilizatori) a fost cu peste 65% mai mic decât în anul precedent (154 milioane ore față de 512 milioane ore, în 2023). Media de utilizatori afectați pe fiecare incident a scăzut, de la un an la altul.
Din punct de vedere al distribuției geografice, un număr mai mare de incidente au fost semnalate în zone unde rețelele de comunicații depind de infrastructuri expuse (lucrări publice, fenomene meteo, rețele electrice).
Mai mult, au fost identificate zece incidente cu impact național, remedierea acestora realizându-se într-un timp mai scurt față de situații similare din anii anteriori. Județele cele mai afectate de acest tip de incidente au fost, anul trecut, Buzău, Constanța și Ilfov.