Atacurile de tip SIM swapping, prin care infractorii cibernetici fac rost de informațiile personale ale celui care deține un număr de telefon și apoi conving operatorul de telefonie să transfere acel număr pe o altă cartelă, au crescut cu aproape 400%, în anul 2024 față de datele din 2023, reiese dintr-un raport citat, recent, într-un articol de specialitate pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus Eset.
Potrivit sursei citate, un studiu al FBI Internet Crime Report 2023 arată că pierderile totale cauzate de astfel de atacuri s-au ridicat la aproape 49 de milioane de dolari. ”SIM swapping este o înșelătorie aparent simplă, dar cu consecințe devastatoare (…) Sunteți la muncă și verificați telefonul, dar ceva nu e în regulă – nu aveți semnal! Ajungeți acasă și încercați din nou – nu s-a schimbat nimic. Între timp, începeți să primiți notificări despre modificări în conturi, inclusiv un mesaj de la operatorul mobil care vă confirmă că numărul a fost activat pe un alt dispozitiv… (…) Totul începe când infractori cibernetici obțin suficiente informații personale despre dvs. pentru a convinge operatorul mobil să vă transfere numărul de telefon pe o altă cartelă SIM. De ce? Pentru că numărul de telefon nu este folosit doar pentru apeluri și mesaje – este o cheie de acces către conturi bancare, rețele sociale și multe alte servicii online. Odată ce atacatorii dețin numărul dvs., pot intercepta mesaje, reseta parole, accesa conturi securizate cu autentificare prin SMS și chiar sustrage sume de bani”, susține Roman Cuprik, specialist în securitate cibernetică la Eset. (…)
Printre semnele care pot arăta că sunteți victima unui atac de tip SIM swapping se regăsesc: pierderea bruscă a serviciului de telefonie mobilă (nu se mai primesc apeluri, mesaje sau acces la Internet fără un motiv clar); notificări privind schimbarea cartelei SIM (se primesc alerte de la operatorul mobil despre actualizări ale SIM-ului sau modificări în cont, pe care nu le-ați autorizat); activitate suspectă în conturi (se primesc e-mailuri sau mesaje privind încercări de autentificare, resetări de parolă sau conectări de pe dispozitive necunoscute); acces blocat la conturi; modificări neașteptate la opțiunile de recuperare a conturilor; nu mai primesc codurile 2FA prin SMS. (…)