Ediția: Sâmbătă 26 Iulie 2025 Nr. 6928

Dr. Răileanu Ghiocel: Hernia inghinală, una din cele mai frecvente patologii în chirurgia generală

Hernia inghinală reprezintă una din cele mai frecvente patologii în chirurgia generală. Prin hernie se înțelege ieșirea parțială sau totală a unui viscer din cavitatea peritoneo-abdominal, printr-un orificiu anatomic preexistent ca puncte slabe ale peretelui abdominal. Hernia inghinală reprezintă cea mai frecventă hernie întâlnită, putând apărea de la naștere – hernie congenitală și la cele mai înaintate vărste.

          Apare mai frecvent la bărbat, la femei întâlnindu-se mai frecvent herniile femurale. Herniile inghinale pot fi congenitale (prin persistența canalului peritoneovaginal neobliterat sau incomplet obliterat) sau dobândite (cele mai frecvente).

          Cauzele favorizante în apariția herniilor inghinale sunt obezitatea, neoplaziile, adenomul de prostată, deficiențe endocrinologice, discolagenoze, ascite de diverse tipuri.

          Cauza determinantă în apariția herniilor este efortul fizic.

          Semnul cel mai frecvent descris de pacient este apariția unei formațiuni în zona inghinală în urma unui efort fizic, asociat cu disconfort sau durere la nivelul regiunii inghinale.

           Diagnosticul se pune în urma examenului clinic. În anumite cazuri (hernii mici, țesut adipos în exces) poate fi necesară pentru confirmarea diagnosticului  ecografia de părți moi a regiunii inghinale, care ajută și la diagnosticul diferențial- în special cu adenopatiile inghinale și hernia femurală.

          Tratamentul herniei inghinale este chirurgical, singura contraindicație fiind  legată de patologia asociată a pacientului ce ar contraindica intervenția chirurgicală. Tratamentul chirurgical constă în înfundarea sau rezecția sacului herniar, refacerea defectului parietal prin procedeu cu plasă (cel mai frecvent) sau anatomic, intervenția efectuându-se deschis sau laparoscopic.

           În concluzie, hernia inghinală este o afecțiune destul de frecventă, al cărei diagnostic se pune în urma unui examen clinic în cabinetul de chirurgie generală, operația fiind de preferat a se face electiv și nu în urgență – în cazul herniilor complicate cu ocluzie intestinală prin strangularea sau încarcerarea herniilor.

Dr. Răileanu Ghiocel – medic primar Chirurgie generală

Centrul Medical LIOMED
Focșani, str. Mare a Unirii 26A
Programări la 0764.450.506 sau 0739.753.736

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?