Ediția: Luni 7 Iulie 2025 Nr. 6914

Cei mai buni maeștri patiseri din lume în 2025: 36 de bucătari, recompensați de ghidul La Liste

          Treizeci și șase de maeștri patiseri, dintre care mai mult de jumătate sunt femei, au fost recompensați luni de ghidul culinar La Liste, inclusiv francezul Maxime Frederic, care a fost desemnat cel mai creativ bucătar-patiser din lume, informează AFP. ‘Premiul pentru creativitate ne reprezintă bine’, a declarat foarte bucuros Maxime Frederic, maestru patiser în restaurantul hotelului Cheval Blanc Paris, în restaurantul Cafes Louis Vuitton și proprietar al patiseriei PleinCoeur din Paris. ‘Sunt foarte mulțumit pentru că acest premiu valorifică într-adevăr munca unei echipe’, a adăugat acest bucătar francez, în vârstă de 36 de ani, desemnat deja ‘Patiserul anului 2022’ de ghidul gastronomic Gault & Millau.

          Ghidul culinar La Liste, înființat în 2015 și care concurează de câțiva ani cu celebrul ghid Michelin, stabilește clasamentul celor mai bune restaurante și hoteluri din lume și, începând din 2022, al celor mai bune patiserii din lume. Franța a primit în acest an 16 recompense, inclusiv prin Julien Abourmad – Premiul Inovației pentru patiseria The French Bastards – și prin Claire Heitzler – Premiul pentru Responsabilitate Etică și de Mediu. ‘Acesta este cu adevărat demersul pe care am vrut să îl promovez, atât în ceea ce privește proveniența produselor, cât și a ambalajelor’, a declarat Claire Heitzler, a cărei patiserie, ‘Claire Heitzler & Producteurs’, se află în localitatea Levallois-Perret, situată în apropiere de Paris.

          Printre ceilalți patiseri premiați în acest an figurează bucătari din Italia (Iginio Massari – Premiul onorific pentru întreaga carieră), India (Pooka Dhingra – Premiul pentru Patiseria Schimbării) și din Ecuador (Pia Salazar și Alejandro Chamoro, pentru ‘Pasteleria Pia’ din Quito, pentru una dintre cele mai bune lansări ale anului curent). În total, 18 țări sunt reprezentate în palmaresul din 2025, în care femeile reprezintă, pentru prima dată, mai mult de jumătate – 60% – din totalul laureaților.

          ‘Pentru noi, rezultatul trebuie să reflecte o patiserie globală și suntem atenți la reprezentarea geografică și la diversitatea unităților de servire pe care le promovăm’, a declarat Helene Pietrini, directorul general al ghidului gastronomic La Liste. ‘Patiseria este de 10-15 ani încoace o profesie mult mai feminină decât restul secțiunilor din industria restaurantelor’, a subliniat Jorg Zipprick, cofondator și redactorul-șef al ghidului La Liste. În opinia sa, acest lucru este rezultatul unui ‘reflex’ al șefilor de restaurante de a le încuraja pe tinerele femei să urmeze o ucenicie în patiserie.

Foto: https://www.facebook.com/Laliste1000

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?