Președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a anunțat, joi, că regula 5+6, prin care cluburile din prima ligă sunt obligate să folosească minimum 5 jucători români formați la nivel național pe toată durata unui meci, a fost modificată de Comitetul Executiv al FRF, astfel încât din următorul sezon al Superligii grupările care nu o vor respecta vor fi sancționate cu 150.000 de euro. ‘Cea mai mare greșeală pe care am face-o acum ar fi să oprim tot procesul de dezvoltare și să nu ne mai uităm deloc la generațiile următoare. Obiectivele pe care le-am urmărit atunci când am implementat regula 5+6 au fost în primul rând creșterea numărului de jucători formați la nivel național și eligibili pentru naționalele României și totodată creșterea bazei de selecție printr-o conectare la diaspora. Astfel încât jucătorii români formați în afara țării să fie eligibili și să se încadreze în această regulă, în așa fel încât putem să contribuim la repatrierea jucătorilor tineri români plecați în afara țării. De aceea din sezonul 2025-2026 regula 5+6 va fi mai flexibilă și mai ușor de respectat de către un număr mai mare de cluburi. Pentru că în momentul de față doar 5 cluburi din Liga I respectă această regulă. Astfel, din sezonul următor, cluburile din Liga I vor trebui să folosească cel puțin 5 jucători formați la nivel național sau la nivel de club eligibili pentru naționalele României. Jucătorii români formați în străinătate, așa cum spuneam, sunt asimilați acestor jucători. Așadar, cei 5 jucători români trebuie să fie pe toată durata jocului în minimum 75% dintre meciuri. Cluburile care nu vor respecta această regulă vor avea de plătit o sancțiune de 150.000 de euro’, a declarat Burleanu.
El a explicat că banii vor fi împărțiți în mod egal de primele cele mai bine clasate cinci echipe care respectă regula. ‘Aceste sume se vor constitui într-un fond dedicat exclusiv cluburilor care respectă această regulă. Banii vor fi redistribuiți în plăți egale la finalul sezonului către cele mai bune 5 cluburi care au respectat această regulă. În plus, utilizarea jucătorului U21 va conta suplimentar. Astfel, un jucător U21, altul decât cel obligatoriu, va ține locul a 2 jucători formați la nivel național. De exemplu, utilizarea a 3 jucători U21 pe toată durata jocului e similară cu utilizarea a 5 jucători formați la nivel național. Sau utilizarea a doar 2 jucători de U21 pe toată durata jocului solicită doar alți 2 jucători formați la nivel național pentru respectarea regulii. Aceasta a fost decizia Comitetului Executiv de azi în ceea ce privește implementarea regulii 5+6. Urmează și o consultare cu toate cluburile, pentru că, după cum se știe, în anul doi de implementare, deci din următorul sezon, ar fi trebuit să se joace cu 6 jucători formați la nivel național’, a adăugat președintele.
Site-ul FRF, precizează operarea modificării în ROAF după cum urmează: ‘Începând cu sezonul 2025/2026, pe durata unui joc este necesar să participe în teren minim cinci jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipele naționale ale României. Această regulă se aplică pentru minimum 75% din meciurile aferente unui sezon competițional al Ligii 1 și Cupei României (procentajul fiind calculat separat pentru fiecare competiție în parte). Prin excepție, utilizarea de jucători U21 va conta suplimentar, astfel încât dacă se utilizează jucători U21 regula se va considera îndeplinită pentru jocul respectiv dacă sunt utilizați 3 jucători U21 în teren pe durata întregului meci. Pentru evitarea oricărui dubiu, procentul de 75% va fi calculat prin rotunjire similar cu modalitatea de stabilire a punctajului ulterior finalului sezonului regular. De asemenea, jocurile de baraj nu intră în calculul procentajului respectiv. Sancțiunea aplicabilă pentru nerespectarea regulii mai sus menționate va fi penalitate financiară în cuantum de 150.000 de euro. Sumele astfel obținute vor fi împărțite în mod egal primelor 5 cluburi, în ordinea clasamentului final al sezonului competițional respectiv, care au respectat regula’.
Burleanu: Renunțarea la regula Under-21 ar duce fotbalul românesc cu 5-6 ani în urmă
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, joi, la finalul ședinței Comitetului Executiv al FRF, că renunțarea la regula folosirii unui jucător Under-21 în Superligă ‘ar duce fotbalul românesc cu 5-6 ani în urmă’. Burleanu nu crede că finanțatorul FCSB, Gigi Becali, care este și deputat, va putea convinge majoritatea parlamentară să voteze o lege împotriva regulii U21. ‘N-aș putea spune că regula Under-21 e mai importantă decât altele, dar este o regulă foarte importantă în tot acest puzzle construit în ultimii 10 ani în fotbalul românesc. De aceea, renunțarea la regula Under-21, așa cum își dorește domnul Gigi Becali, cred că ar duce fotbalul românesc cu 5-6 ani în urmă. Asta ar fi realitatea cu care ne-am confrunta. Eu sper că, dacă tot a obținut un mandat de parlamentar și are acest privilegiu de a reprezenta România, să contribuie prin inițiativele sale și să susțină dezvoltarea fotbalului românesc și nu să o încurce. Pentru un parcurs legislativ nu e suficient votul unui parlamentar, iar eu mă îndoiesc că există azi o majoritate parlamentară care își dorește să întoarcă fotbalul românesc în urmă cu 5-6 ani. Iar regula U21 și-a arătat deja roadele, în sensul în care sumele de transfer încasate de cluburi depășesc sumele pentru toți ceilalți jucători transferați din fotbalul românesc’, a spus Burleanu.
Începând ediția 2022-2023, cluburile din Liga I au obligativitatea de a avea în permanență pe teren un jucător Under-21. Regula impusă de Federația Română de Fotbal a fost contestată la început de majoritatea cluburilor din primul eșalon. În ultima perioadă, finanțatorul FCSB, Gigi Becali, a anunțat că va iniția un proiect legislativ pentru a o elimina deoarece ‘afectează activitatea comercială societăților comerciale’.
Finala Cupei României, ediția 2024-2025, pe Stadionul ‘Francisc Neuman’ din Arad
Finala Cupei României, ediția 2024-2025, se va disputa Stadionul ‘Francisc Neuman’ din Arad, conform deciziei luate, joi, de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal. Ultimul act al Cupei României este programat la 14 mai, de la ora 20:30, informează site-ul oficial al FRF. Prima finalistă a competiției este FC Hermannstadt, care a învins, miercuri seara, cu scorul de 2-1, formația FC Rapid, în semifinale. Echipa sibiană urmează să o întâlnească pe câștigătoarea celei de-a doua semifinale dintre CFR Cluj și Farul Constanța, care se va disputa în această seară, la Cluj-Napoca.
Tot în cadrul ședinței Comitetului Executiv de joi a fost aprobat și calendarul sezonului 2025-2026 al Cupei României după cum urmează:
Faza regională
Grupe: 9/12/16 iulie 2025
Finale: 19 iulie 2025
Faza națională
Turul I: 30 iulie 2025
Turul II: 6 august 2025
Turul III: 13 august 2025
Play-off: 27 august 2025
Faza grupelor, etapa 1: 29 octombrie 2025
Faza grupelor, etapa 2: 3 decembrie 2025
Faza grupelor, etapa 3: 17 decembrie 2025
Sferturi de finală: 4 martie 2026
Semifinale: 22 aprilie 2026
Finala Cupei României: 13 mai 2026.