Ediția: Sâmbătă 3 Mai 2025 Nr. 6869

Reacții după ce un judecător a decis suspendarea executării hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale

          Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. ”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare”, potrivit minutei deciziei. Decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

          Biroul Electoral Central a anunțat joi că activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României.nPotrivit BEC, actuala procedură electorală în vederea alegerii Președintelui României este reglementată atât de acte normative, cât și de acte administrative cu caracter normativ.

          Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat, joi, că legislația, în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești ale unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale. ‘Am observat și eu existența unei astfel de hotărâri judecătorești. Urmează să analizăm contextul în care aceasta a fost adoptată, pentru a stabili în ce măsură pot să fie exercitate atribuții instituționale ale ministerului nostru cu privire la exercitarea unor verificări disciplinare, întrucât, strict la nivel teoretic, nu există căi de atac în legislația din România prin care decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale, care nu sunt acte administrative conform legislației, să fie atacate în contenciosul administrativ. Legea, în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești ale unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale’, a declarat Marinescu, la B1 TV.
          Potrivit ministrului, alegerile prezidențiale din luna mai nu sunt afectate de decizia Curții de Apel Ploiești. ‘Dacă este să analizăm efectele unei astfel de hotărâri judecătorești, veți observa că actele administrative care au fost adoptate de către Guvern în organizarea alegerilor nu sunt vizate de această hotărâre judecătorească, nu sunt suspendate sau anulate și, în consecință, organizarea alegerilor produce în continuare efecte, astfel încât vom avea în continuare alegeri’, a explicat Radu Marinescu.

          Deciziile Curții Constituționale a României sunt definitive și nu sunt supuse niciunei căi de atac, a declarat, pentru AGERPRES, prof.univ.dr. Tudorel Toader, fost judecător la CRR și fost ministru al Justiției. Conform afirmațiilor acestuia, ‘judecătorul care a pronunțat o astfel de decizie (de suspendare a deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 – n.r) a reușit să pună în discuția publică numele său, chiar dacă printr-o decizie inadmisibilă, în afara exigențelor legale constituționale’. ‘Deciziile CCR sunt definitive, generează efecte de la publicarea în Monitorul Oficial, și nu pot fi supuse niciunei căi de atac. Judecătorul fondului, cum este și cel în cauză, nu are nicio competență asupra jurisdicției constituționale, care este în afara sistemului judecătoresc, dar a reușit să se facă, să spunem, cunoscut în societatea românească, fie și printr-o anomalie juridică’, a declarat Tudorel Toader.

          Întrebat dacă decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești poate fi pusă în aplicare, el a răspuns: ‘Categoric nu’. ‘Cine știe ce considerente a avut, ce motive l-a îndemnat la așa ceva. Eu nu cred că nu știe legea, pentru că e elementar faptul că deciziile CCR nu pot fi supuse controlului de contencios administrativ’, a precizat Tudorel Toader.

          Președintele AUR, George Simion, a reacționat joi, după decizia Curții de Apel Ploiești, arătând că susține „revenirea la democrație, la ordinea constituțională și domnia legii: acestea toate înseamnă ‘Turul doi înapoi”, a scris Simion, pe Facebook. Președinta S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, a afirmat că OUG 1/2025 referitoare la alegerile prezidențiale din luna mai este în vigoare, însă, după desfășurarea acestora, scrutinul ar putea fi anulat în baza deciziei de joi a Curții de Apel Ploiești. Reluarea turului al doilea ‘ar fi o soluție politică pozitivă’, în cazul în care acest proces va fi decis de magistrați, a afirmat joi, pe Facebook, candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta. Deputata liberală Alina Gorghiu afirmă că decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești este o soluție ‘aberantă’, care nu poate avea nicio consecință, deoarece procesul electoral din mai este organizat în baza unei alte Hotărâri de Guvern. ‘Povestea de azi este despre cum un judecător neprofesionist decredibilizează întregul sistem de justiție. Din punct de vedere juridic, e imposibil de explicat o asemenea minune. E pur și simplu o soluție aberantă care decredibilizează justiția profesionistă. Nu poate avea nicio consecință. Dar, sigur, toată propaganda izolaționiștilor va spune: uite, vom avea turul doi înapoi!’, a scris Gorghiu, joi, pe Facebook.

          Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, a informat, joi, Parchetul General. ”Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțate în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025”, anunță Parchetul General.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?