Primăria Municipiului Focșani:
Lecție deschisă despre arhitectura și istoria Focșaniului pentru elevii participanți la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor. Joi, 24 aprilie 2025, Primăria Municipiului Focșani a organizat două tururi documentare la monumentele istorice unde elevii au descoperit elemente esențiale din patrimoniul arhitectural și istoric al Orașului Unirii. Fiecare obiectiv a fost analizat din perspectiva stilului arhitectural, a perioadei istorice în care a fost construit, dar și a rolului său cultural în evoluția comunității focșănene.
Itinerariul a inclus repere cu valoare de patrimoniu, aflate în tematica examenului pe care elevii îl vor susține:
– Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”
– Muzeul Viei și Vinului
– Fosta Prefectură Putna
– Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”
– Borna de Hotar
– Monumentul Unirii
– Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”
– Biserica „Sf. Nicolae Nou”
Tururile au fost gândite ca suport practic pentru aprofundarea cunoștințelor teoretice, dar și ca o invitație la descoperirea valorilor locale. Ne bucurăm că împreună cu ghidul de turism Florin Sima am putut oferi elevilor acest cadru de învățare interactiv și le dorim mult succes la olimpiadă!

Muzeul Vrancei:
Elevii participanți la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor au vizitat astăzi Muzeul Viei și Vinului, Muzeul de Științe ale Naturii și Acvariu și Mausoleul Eroilor din Soveja. Ghidajul de specialitate a fost asigurat de colegii noștri Rodica Necula, Iulian Mazilu și Ionuț Iliescu, iar vizitatorii au fost îndrumați de Gabriela Anina Făcână, Marilena Docan și Dănuț Ciobotaru. Vă mulțumim pentru vizită și vă așteptăm să descoperiți și celelalte obiective ale Muzeului Vrancei!
N.R. În perioada 23-27 aprilie, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea organizează etapa națională a Olimpiadei de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, cu susținerea Ministerului Educației și Cercetării. În această competiție, participă 428 de elevi din 41 de licee/colegii de Arte și 6 seminarii. Aceștia sunt organizați pe 6 secțiuni: I. Pictură, sculptură, grafică, animație, II. Arte murale, ceramică, Arte textile, modă, tapiserie, III. Design, desen grafic, scenografie, IV. Istoria artei,,V. Arhitectură, VI. Conservare bunuri culturale, pictură pe icoană. Olimpiada este coordonată de echipa Liceului de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani. (Sursa: Inspectoratul Școlar Județean)
Foto: Facebook / Primăria Municipiului Focșani, Muzeul Vrancei










