Ediția: Joi 8 mai 2025 Nr. 6873

Administratori de firme din Vrancea, obligați să achite despăgubiri de zeci de mii de lei, deși au scăpat de acuzațiile de evaziune fiscal

O femeie și un bărbat din Vrancea au avut suficient noroc încât să scape de condamnări pentru evaziune fiscală, însă instanța a decis că aceștia trebuie să achite despăgubiri de zeci de mii de lei. Cum faptele descrise în rechizitoriu datau începând cu anul 2014, soluția pe latură penală a fost de încetare a procesului, ca urmare a prescripției.

Nu același lucru s-a întâmplat însă cu despăgubirile solicitate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, astfel că inculpata trebuie să achite 324.744,28 lei (reprezentând TVA și impozit pe profit), iar inculpatul – 27.457,28 lei (impozit pe profit), plus accesoriile.

De altfel, nici cheltuielile de judecată nu sunt de neglijat: instanța a stabilit că cei doi trebuie să plătească 4.500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Aceasta în condițiile în care rechizitoriul a ajuns în instanță în anul 2021, iar în cauză s-au făcut inclusiv expertize.

Așa se face că femeia a fost acuzată că, începând cu anul 2014 și până în 2016, nu a evidențiat operațiunile derulate și veniturile realizate din activitatea cu amănuntul de articole de îmbrăcăminte și accesorii în contabilitatea societății pe care o administra. În plus, o altă acuzație a constat în aceea că nu a evidențiat în actele contabile unele cheltuieli.

Totodată, inculpatul, care ar fi administrat la rândul său aceeași societate, de asemenea nu a evidențiat în contabilitate operațiunile derulate și veniturile realizate. La proces, inculpații au solicitat achitarea, pe considerentul că faptele nu există, deoarece fusese vorba mai mult despre o organizare deficitară a contabilității.

Însă, totodată, aceștia au atras atenția și asupra faptului că în cauză intervenise prescripția. „Probele administrate în cauză, inclusiv în faţa instanţei, conţin informaţii certe, tocmai cu privire la vinovăţia inculpaților în legătură cu faptele pentru care au fost trimiși în judecată, astfel că instanţa își poate forma o convingere care să se constituie într-o certitudine şi, de aceea, trebuie să concluzioneze în sensul vinovăţiei celor doi inculpați.

          În ce priveşte acțiunea civilă promovată în cauză, deși inculpaţii au susținut că nu există temei pentru aceasta, respectiv că potrivit expertizei contabile nu există un prejudiciu (deși expertul, dimpotrivă, a stabilit aspectul esențial legat de neînregistrarea actelor în evidența contabilă), instanţa retine că acțiunea civilă este întemeiată.

(…) în cauză, instanţa a reținut că au fost comise faptele penale care au determinat un prejudiciu. Pentru acest argument, instanţa va obliga inculpaţii către partea civilă la plata sumei reţinută drept prejudiciu în rechizitoriu, compusă din suma propriu-zisă, plus accesoriile aferente”, se arată în motivarea instanței, conform rejust.ro.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: vecstock – https://www.freepik.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?