Sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea a găzduit ieri întâlnirea membrilor Colegiului Prefectural, în cadrul căreia au fost discutate probleme de actualitate. Așa că nu putea lipsi prezentarea activităților derulate de polițiștii vrânceni, inclusiv în această perioadă a sărbătorilor.
Însă în cadrul ședinței au fost prezentate rapoarte și de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, precum și ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea. Nu legate de sărbători, ci referitor la anumite verificări întreprinse de aceste instituții – pe de o parte în unitățile sanitare cu paturi, iar pe de alta – în centrele rezidențiale.
Primul punct al ședinței l-a reprezentat – așa cum a precizat prefectul Marius Iorga, activitatea oamenilor legii „pentru prevenirea și combaterea violenței domestice”, dar și cea privind măsurile din perioada Paștelui. Iar activitatea a fost detaliată de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, comisarul șef Remus Nica.
Și, potrivit acestuia, faptele de violență domestică sunt în scădere. În cifre, în primul trimestru al acestui an, au fost înregistrate 222 de fapte, cele mai multe, 155, în mediul rural. Cei mai mulți autori sunt bărbați, însă un procent de 15,25% îl reprezintă femeile care au fost cercetate pentru violență domestică.
Iar pentru protejarea victimelor, au fost emise de către polițiști 83 de ordine de protecție provizorii, în timp ce instanțele de judecată au emis 66 de ordine de protecție – 39 provenind din cele provizorii emise de polițiști. În ceea ce privește monitorizarea cu „brățări” electronice, oamenii legii au dispus astfel de măsuri în 28 dintre cele 83 de ordine de protecție.
Însă este bine de știut că nu în toate cazurile de violență au fost emise ordine de protecție. În acest prim trimestru, polițiștii vrânceni au intervenit la 897 de cazuri de violență domestică – 736 fiind sesizate la 112. Cu toate acestea, 122 de victime au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
Alte măsuri luate în această perioadă au fost și unele privative de libertate: un agresor a fost condamnat la 2 ani și două luni de închisoare cu executare, în timp ce altul a fost reținut, iar mai apoi arestat 30 de zile.
Sărbători în siguranță
Pe lângă statistica de mai sus, comisarul șef Remus Nica a subliniat și vulnerabilitățile, anume lipsa centrelor de primire în regim de urgență sau a locuințelor protejate – pentru victime, sau a centrelor de cazare pentru agresori. Iar la nivelul județului sunt doar un centru de recuperare a victimelor violenței domestice și o locuință protejată.
„Noi monitorizăm orice stare conflictuală de la nivelul județului. Fiecare subunitate de poliție are ca sarcină permanentă să monitorizeze orice stare conflictuală și întreprindem toate măsurile legale pentru ca aceasta să nu degenereze și să prevenim orice incident.
Cred că și datorită eforturilor colegilor noștri nu am avut niciun fel de infracțiune gravă, comisă ca urmare a stărilor conflictuale. Când cunoaștem că există o situație conflictuală în familie sau în afara acesteia, noi desfășurăm activități multiple (…) împreună cu colegii jandarmi, pentru ca acestea să nu degenereze și să le dezamorsăm”, a explicat șeful IPJ Vrancea.
Dincolo de cifre, prefectul Marius Iorga a ținut să sublinieze că eforturile oamenilor legii s-au văzut și că, inclusiv în perioada sărbătorilor recente, „vrâncenii s-au simțit în siguranță”. „Aș dori să vă mulțumesc și pentru măsurile și acțiunile pe care le-ați întreprins înaintea Sărbătorilor Pascale și în timpul Sărbătorilor Pascale.
Mulțumesc și Inspectoratului de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Știu că în unele comune din județul Vrancea ați avut și neplăceri și ați intervenit prompt, vă mulțumesc tuturor. În noaptea de Înviere nu am avut nicio problemă, totul a decurs extraordinar de bine. Și vrâncenii vă mulțumesc pe această cale”, a punctat prefectul Iorga.
Controale și amenzi în spitalele din Vrancea
Un alt subiect aflat pe agenda Colegiului Prefectural l-a reprezentat situația prezentată de DSP Vrancea vizavi de verificările întreprinse în unitățile sanitare cu paturi, pe linia respectării legislației. Anul 2024 fiind cel de referință, pe parcursul căruia au fost efectuate 25 de astfel de controale, în urma cărora au fost aplicate 15 avertismente și 23 de amenzi, în valoare de 31.400 de lei.
Potrivit lui Cătălin Galeș, consilierul DSP Vrancea care a prezentat raportul, „nu au fost întâmpinate dificultăți” în timpul verificărilor, iar măsurile dispuse pentru remedierea neconformităților au fost duse la îndeplinire, „cu respectarea termenelor stabilite”.
Concret, în baza unui plan stabilit, în primul trimestru al anului 2024 au fost verificate centrele de transfuzie sanguină, trei la număr, fiind aplicate în total 10 amenzi, în sumă de 15.000 de lei. Totodată, au fost verificate 4 unități private, vizavi de modul de respectare al legislației legate inclusiv de gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale, controalele încheindu-se cu 4 avertismente.
Ulterior, în trimestrul II al anului trecut a fost verificată o unitate sanitară pentru a se stabili cum se respectă legislația în spitalele de urgență și gestionarea deșeurilor, ocazie cu care „au fost identificate materiale sanitare cu termen de valabilitate expirat, instrumentar sterilizat care nu deținea eticheta dublu adezivă (…)”.
Totodată, s-au mai constatat „nerespectarea precauțiunilor universale prin purtarea bijuteriilor și a unghiilor lungi de către personalul medical”, „neutilizarea echipamentului individual de protecție de către personalul medical” sau „neinscripționarea recipienților utilizați pentru colectarea deșeurilor periculoase de către personalul cu atribuții”.
Pentru toate neregulile au fost aplicate 13 sancțiuni, dintre care 4 amenzi, în valoare de 7.200 de lei. Totodată, în același trimestru au fost întreprinse 4 controale în secțiile de pediatrie, unde pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 3 amenzi, în cuantum total de 3.000 de lei.

În ceea ce privește activitatea DSP Vrancea pe trimestrul III din 2024, au fost întreprinse 2 controale și tot atâtea recontroale în unitățile sanitare publice cu paturi, municipale și orășenești. La final, au fost aplicate 6 amenzi, în valoare totală de 6.200 de lei.
Tot în acest trimestru a fost verificată și o unitate pentru bolnavii cu afecțiuni cronice, controlul încheindu-se cu aplicarea a două avertismente. Nu în ultimul rând, pe final de an, în trimestrul IV, a fost verificat compartimentul pentru arși al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani.
„Față de neconformitățile constatate, s-au formulat recomandări și termene de remediere. Nu s-au aplicat sancțiuni contravenționale”, a punctat Cătălin Galeș. Totodată, acesta a precizat că activitatea de inspecție a fost derulată de către 6 inspectori sanitari – până la data de 1 aprilie, iar ulterior cu 5.
„În vederea creșterii numărului de controale în anul curent, s-a dispus ca inspectorii să fie însoțiți de un angajat din alte compartimente ale unității, respectiv epidemiologi, igieniști, pentru a se putea face mai multe echipe de control – și implicit mai multe controale în același interval de timp”, a mai spus consilierul DSP Vrancea.
Verificări în centrele rezidențiale
Nu în ultimul rând, directorul AJPIS Vrancea a adus în discuție ieri verificările întreprinse, în parteneriat cu alte instituții, în centrele rezidențiale. De altfel, activități de control în județ întreprind periodic și cadrele MAI din Vrancea pe acest palier, însă ieri au fost prezentate doar concluziile unui grup de lucru desemnat pentru o anumită perioadă de prefectul Marius Iorga.
„Vrâncenii trebuie să știe că atât Poliția, Jandarmeria, ISU sunt alături la absolut toate acțiunile pe care noi le întreprindem. Iar centrele rezidențiale pentru vârstnici, pentru persoanele adulte cu dizabilități și, nu în ultimul rând, pentru copii sunt un obiectiv foarte important, care ne privește pe toți cei prezenți aici”, a spus prefectul Iorga.
Iar din situația prezentată de directorul Marius Hurmuzache, a rezultat că în centrele rezidențiale nu sunt probleme deosebite. Astfel, au fost verificate 17 centre de AJPIS Vrancea „și nu au fost dispuse măsuri”, în vreme ce alte 15 au fost verificate de DSP Vrancea, „în două au fost dispuse măsuri de remediere”.
În același timp, inspectorii sanitar veterinari au verificat alte 8 centre rezidențiale, fiind dispuse două măsuri, iar alte 15 centre au fost verificate de comisarii pentru protecția consumatorilor, cazuri în care au fost date avertismente, dar și 3 amenzi. „Rezultatele cred că se văd. Nu am avut probleme în centrele rezidențiale din județul Vrancea”, a spus directorul AJPIS Vrancea.







