ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit marți, alături de un sobor de preoți, la Mausoleul Eroilor din Mărășești. La ceremonie au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, prefectul Marius Iorga, primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Adjud, George Nica, primarul orașului Mărășești, Adrian Toderașc, șeful ATOP Vrancea – consilierul județean Vasile Marin, directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.
Nicușor Halici a transmis, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Nu uităm pe nimeni și nu abandonăm pe nimeni! A treia zi de Paști ne rugăm pentru bunicii și străbunicii noștri, eroii neamului la Mausoleul de la Mărășești! Mulțumim Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfintitului Părinte Ciprian, și tuturor celor care s-au rugat în altarul plin de sacrificiu de la Mărășești”.
La rândul său, Cristi Valentin Misăilă a arătat: „Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat, marți, a treia zi de Paști, Sfânta Liturghie la capela Mausoleului Eroilor de la Mărășești, care are două hramuri: „Învierea Domnului” și „Schimbarea la Față”. Cu emoție am participat la acest moment special, alături de colegii mei, președintele Consiliului Județean, Nicușor Halici, prefectul Marius Iorga, primari ai localităților vrâncene și doamnele de la Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian a devenit o tradiție ca în fiecare an, la Sărbătorile de Paști, să îi onorăm pe eroii care s-au jertfit pentru credința noastră ortodoxă strămoșească, pentru apărarea patriei și pentru toată moștenirea teritorială, culturală și spirituală a poporului român!
Fie ca jertfa celor care au căzut pe aceste meleaguri să fie de-a pururea vie!”.
Piatra de temelie a Mausoleului Eroilor a fost așezată la 6 august 1923, lucrările de construcție fiind realizate în două etape: 1923-1924 și 1936-1938, arată www.arhiepiscopiabzvn.ro . În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în criptele mausoleului, iar în septembrie au fost depuse în sarcofagul central rămășițele pământești ale generalului Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I Române din timpul bătăliei Mărășeștilor. Capela și criptele au fost sfințite la 28 septembrie 1924, printre participanții la eveniment numărându-se regina Maria și alte personalități ale vremii. Edificiul a fost inaugurat 14 ani mai târziu, în ziua de 18 septembrie 1938, prin sfințirea acestuia de către Episcopul Lucian Triteanu al Romanului, în prezența regelui Carol al II-lea. Mausoleul de la Mărășești adăpostește osemintele a 5.073 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune.



