Ediția: Vineri 25 Iulie 2025 Nr. 6928

Verificări în universităţi privind cazurile de hărţuire sexuală

          Ministerul Educaţiei afirmă că nu tolerează, în sistemul de învăţământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană şi susţine demersurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru clarificarea şi soluţionarea aspectelor semnalate în spaţiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar.

          Potrivit unui comunicat remis presei, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate) şi la modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie.

          Totodată, auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde şi prezentarea iniţiativelor la nivel instituţional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor şi a hărţuirii de orice tip. „Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Atunci când cei care hărţuiesc sunt şi în poziţii care presupun încredere şi autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei în mediul educaţional. Solicit universităţilor ca orice abatere de la normele de etică şi integritate să fie aspru sancţionată, asigurând protecţia victimelor şi asistenţa post-traumatică. De asemenea, vom acţiona, împreună cu instituţiile abilitate şi cu mediul universitar, pentru a creşte acţiunile de prevenţie în sistemul educaţional”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.

          Ministerul Educaţiei precizează că, pentru prima dată, în noua Lege a învăţământului superior nr. 199/2023 au fost prevăzute definiţii clare pentru actele de hărţuire sexuală şi violenţă psihologică, iar toate instituţiile de învăţământ superior au obligaţia de a respecta noile prevederi. Suplimentar, Ministerul Educaţiei susţine că a continuat îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei universitare, prin: adoptarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară, care interzice orice fel de hărţuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare, stabilirea obligaţiei ca instituţiile de învăţământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naţionale sau interne privind etica şi deontologia universitară, stabilirea obligaţiei comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activităţi de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică şi deontologie, stabilirea obligaţiei ca universităţile să elaboreze ghiduri operaţionale prin care detaliază procedurile legale şi administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligaţie reglementată de Codul-cadru de etică şi deontologie universitară.

          Reprezentanţii Ministerului Educaţiei subliniază că hărţuirea sexuală, alături de orice formă de hărţuire, este considerată abatere de la normele de etică şi deontologice privind respectarea fiinţei şi demnităţii umane, având în vedere faptul că ştirbesc demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie şi prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023 şi ale Codului-cadru de etică şi deontologie universitară. „Subliniem că, în cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidenţialităţii identităţii personale. Ministerul Educaţiei poate fi sesizat pentru orice situaţie care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluţionată la nivelul instituţiei de învăţământ superior”, se mai arată în comunicat.

          Ministerul reiterează că studenţii au dreptul de a beneficia de un mediu de învăţare sigur şi sănătos, inclusiv prin facilitarea accesului la informaţii despre sănătate fizică, mintală, stare de bine şi la servicii de consiliere, conform Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului, aprobat prin ordin de ministru în anul 2024.

          Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică noul Regulament de organizare şi funcţionare a Comisiilor de etică din universităţi, în data de 12 iunie 2024. „Întrucât în perioada de consultare publică nu au fost primite observaţii, apreciem că se impune extinderea acesteia şi facem apel la orice contribuţie care ar putea conduce la îmbunătăţirea climatului etic în universităţi”, susţine aceeaşi sursă.

          Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai. Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.

Parchetul a primit primele sesizări pe mail în dosarul care îl vizează pe Alfred Bulai (FOTO)

          Zece persoane, posibil martori sau victime ale sociologului Alfred Bulai, au trimis mailuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce procurorii le-au îndemnat pe studentele de la SNSPA care au fost victime ale profesorului să ia legătura cu anchetatorii. Conform unor oficiali ai Parchetului, mailurile respective nu echivalează automat cu 10 plângeri, urmând a fi analizate de procurori. De asemenea, Parchetul spune că nu a primit nicio referire la profesorul Marius Pieleanu.

          Precizarea vine după ce, marţi, fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a anunţat că a fost „hărţuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu” în urmă cu 16 ani, dar că atunci nu a fost nicio investigaţie de presă.

          Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 le-a îndemnat, marţi, pe studentele de la SNSPA care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu procurorii, anchetatorii susţinând că le vor asigura protecţia şi le vor proteja identitatea.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor şi analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA – Şcoala de Studii Politice şi Administrative -, Ministerul Public încurajează orice persoană care deţine date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro”, anunţa Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.

          Parchetul spune că le va asigura studentelor protecţia şi le va proteja datele de identitate şi viaţa privată. Astfel, în cazul persoanelor prezumate vulnerabile, pe tot parcursul procedurilor judiciare pot fi luate măsuri specifice pentru protecţia datelor de identitate. De asemenea, pe tot parcursul procedurilor judiciare, persoanele pot fi audiate prin intermediul mijloacelor audio-video de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, iar în cazul aplicării măsurilor de protecţie, mijloacele de probă administrate în procesul penal nu vor cuprinde adresa reală sau datele de identitate, acesta fiind păstrate în condiţii de confidenţialitate.

          Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a aprobat, marţi, la propunerea rectorului instituţiei de învăţământ superior, Remus Pricopie, după analiza în Consiliul de Administraţie al universităţii, suspendarea profesorului universitar Alfred Bulai de la activităţile didactice, precum şi din toate funcţiile pe care le ocupă.

ANES: Hărţuirea de orice natură este inacceptabilă

          Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi-a exprimat profunda îngrijorare şi a condamnat ferm „comportamentul inacceptabil” al profesorului Alfred Bulai, dezvăluit recent pe un site de investigaţii. „Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă ferm comportamentul inacceptabil al profesorului Alfred Bulai, dezvăluit recent pe site-ul de investigaţii Snoop. Hărţuirea de orice natură este inacceptabilă şi contravine principiilor de egalitate şi respect pentru demnitatea umană. ANES îşi exprimă solidaritatea cu victimele care au găsit puterea de a-şi împărtăşi poveştile şi experienţele trăite. Astfel de acte de curaj sunt esenţiale pentru schimbarea percepţiei sociale asupra abuzurilor”, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES de ANES.

          ANES încurajează victimele şi martorii unor astfel de cazuri să apeleze linia telefonică gratuită, 0800.500.333, dedicată victimelor violenţei domestice, discriminării pe criteriul de sex şi traficului de persoane. „Aici vor primi informaţii cu privire la demersurile pe care victima le poate iniţia pentru a ieşi din situaţia de criză, consiliere primară de natură psihologică şi juridică, dar şi îndrumarea către instituţiile abilitate din proximitate. Menţionăm că numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori. În anul 2023 s-au înregistrat 9.490 de apeluri (8 apeluri au fost în domeniul egalităţii de şanse şi 9 apeluri în domeniul violenţei sexuale, alt context decât violenţa domestică), iar în primele 7 luni din 2024, 5.667 de apeluri (9 apeluri au fost în domeniul egalităţii de şanse şi 14 apeluri în domeniul violenţei sexuale, alt context decât violenţa domestică). Cazul prezentat public în ultimele zile scoate în evidenţă, încă o dată, prevalenţa violenţei împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, şi subliniază relaţiile de putere inegale dintre femei şi bărbaţi, care stau la baza acestor abuzuri”, precizează comunicatul.

          Agenţia recomandă victimelor hărţuirii sexuale şi violenţei sub toate formele să apeleze la instituţiile statului pentru consiliere şi suport. „Incidentul de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative trebuie să servească drept un moment de reflecţie profundă pentru toţi, urmat de acţiuni concrete. Universităţile dispun de multiple instrumente menite să asigure un mediu sigur – Codul de etică şi deontologie universitară, Comisii de etică, Carta universitară, Planurile de acţiune privind implementarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi – însă acestea trebuie implementate efectiv. Facem apel la instituţiile de învăţământ să îşi revizuiască politicile şi procedurile pentru a preveni şi a răspunde eficient la cazurile de hărţuire. O cultură instituţională solidă, bazată pe respect, egalitate şi toleranţă zero faţă de comportamente abuzive, asigură un mediu în care angajaţii, studenţii şi elevii se simt în siguranţă şi sunt încurajaţi să vorbească, fără teama de repercusiuni”, subliniază ANES.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?