Ediția: Marți 15 Iulie 2025 Nr. 6920

Colegiul Economic din Focșani – Centru de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile

Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani a devenit Centru de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile. Acest lucru a fost posibil ca urmare a concursului național de selecție lansat de Fundația WorldSkills România, în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România. Așa cum a transmis profesoara Corina Vișan, proiectul Education for Sustainable Cooking/ Educație pentru Gastronomie Sustenabilă este derulat de Fundația WorldSkills România în parteneriat cu Carrefour România și cu suport financiar din partea Fundației Carrefour din Franța. Apelul național de selecție pentru proiectul Education for Sustainable Cooking, a cuprins înscrierea liceelor partenere și a profesorilor participanți, în perioada 27 februarie – 12 martie 2023. În proiect s-au înscris 44 de unități școlare VET din România, acreditate și autorizate, care au în oferta lor educațională specializări din domeniul alimentație și/sau turism și alimentație și care s-au angajat să deruleze, în anul școlar 2023-2024, CDL-ul de gastronomie sustenabilă la cel puțin o clasă. Aplicațiile au fost evaluate în perioada 13 – 24 martie, de către un juriu independent, și au fost selectate liceele partenere și profesorii participanți la proiect. Lista celor 14 școli selectate pentru a participa la toate etapele de implementare din cadrul proiectului, inclusiv sesiunea de formare planificată pentru perioada mai-iunie 2023 și adresată cadrelor didactice de specialitate poate fi consultată aici – https://bit.ly/3GAH1Y9

Scopul proiectului este de a crea contextul în care următoarea generație de profesioniști în gastronomie să fie formată după standardele internaționale din domeniu, în acord cu principiile sustenabilității. Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta la nivel național 10-15 Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, în care elevii să poată lucra cu profesori aliniați la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie, centrat pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii. Echipa de proiect de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani este formată din profesor Tudor Mihaela – director adjunct, Vișan Carmen Corina, profesor VET, domeniul turism și alimentație, un operator economic local, S.C. LIGNA EXIM S.R.L.

S.C. LIGNA EXIM S.R.L. este un vechi partener al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, cu care colaborăm la efectuarea stagiilor de practică, pe bază de parteneriat de colaborare, este membru în echipele de lucru pentru realizarea Curriculum-ului în Dezvoltare Locală în domeniul turism și alimentație, membru în comisiile de certificare a competențelor profesionale nivel 4, a fost organizație de primire pentru un grup de elevi din Italia, în luna martie 2003, în cadrul unui proiect Leonardo da Vinci IVT, cofinanțat de Comisia Europeană. În cadrul acestui proiect va fi organizație de formare profesională, deoarece are disponibilitatea și motivația de a coordona activitățile practice de învățare din domeniul gastronomiei sustenabile care se vor derula în această unitate”, a declarat profesoara Carmen Corina Vișan.

Pentru implementarea CDL-ului gastronomie sustenabilă în anul școlar 2023-2024, sunt propuse minimum 10 activități de învățare adresate elevilor, susținute de profesioniști în domeniu (din partea Carrefour România): activități la clasă bazate pe conținutul CDL-ului dezvoltat (Curriculum în Dezvoltare Locală); workshop-uri de cooking/gastronomie organizate de Carrefour în școală, în concordanță cu noua disciplină dezvoltată în proiect (gastronomie sustenabilă); activități în care elevilor le sunt prezentate modurile de lucru din anumite departamente, în special din zona de gastronomie, managementul deșeurilor, protecția mediului, aprovizionare pe lanțuri scurte în zona de food și gastro. În proiect mai sunt vizate Olimpiada WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă cu o fază locală, în fiecare școală parteneră, și fază națională, precum și crearea unei comunități de bune practici și schimb de experiență în cadrul proiectului, adresată profesorilor de specialitate implicați în proiect. Obținerea titlului Centru de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile este o provocare pentru colegiul nostru, în calitate de unitate școlară VET în care se va împlementa proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă. Activitățile pe care le vom desfășura în anul școlar 2023-2024 se referă la: gestionarea și asigurarea bazei materiale pentru derularea CDL-ului gastronomie sustenabilă; asigurarea derulării fazei locale a Olimpiadei de Gastronomie sustenabilă; implicarea în organizarea Olimpiadei Locale de Gastronomie Sustenabilă și în cea a Olimpiadei Naționale WorldSkills de Gastronomie sustenabilă. Elevii noștri sunt foarte receptivi la toate activitățile educative pe care școala le propune, și sunt convinsă că și acest proiect va fi implementat cu succes și vom obține rezultate foarte bune. Colaborarea cu agenții economici locali este esențială pentru elevii din domeniul Turism și alimentație, cu beneficii de ambele părți. De aceea, în acest proiect avem alături operatori economici cu experiență în domeniu, deschiși să se perfecționeze în domeniul gastronomiei sustenabile”, a delcarat profesoara Mihaela Tudor, director adjunct al unității școlare.

Fundația WorldSkills Romania susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin promovarea excelenței în domeniul profesional, oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale, facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii. „Alături de Acreditarea Erasmus+ VET în domeniul formării profesionale, obținerea titlului de centru de excelență în domeniul gastronomiei sustenabile reprezintă o oportunitate, dar și o recunoaștere a calității activităților instructiv-educative pe care le realizăm în domeniul turism și alimentație, profitând la maximum și de baza de practică modernă de care dispunem. Este un moment foarte bun pentru absolvenții claselor a VIII-a, care în luna iulie 2023 se vor înscrie în învățământul profesional, să opteze pentru Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, care le propune o calificare profesională foarte solicitată pe piața muncii naționale și europene: Ospătar (Chelner), vânzător în unități de alimentație. Stagiile de practică se vor desfășura în baza de practică a colegiului și la operatorii economici locali, cu șanse foarte mari, pentru elevii care se remarcă prin rezultate deosebite la activitatea practică de a participa la stagii de formare în cadrul mobilităților profesionale Erasmus+ VET, care se derulează la partenerii noștri europeni”, a declarat profesoara Gabriela Dorina Bocsok, directorul colegiului.

Conform agendei proiectului, 10-15 profesori de specialitate, selectați la nivel național, vor participa în perioada mai-iunie 2023, la atelierul de formare în domeniul gastronomiei sustenabile și principiilor de dezvoltare durabilă/economie circulară în domeniul alimentar (sustenabilitate în industria alimentară și în gastronomia modernă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?