Ediția: Sâmbătă 5 iulie 2025 Nr. 6913

Pandemia a mărit contribuțiile părinților la creșe

Pandemia de coronavirus crește costul de întreținere pentru fiecare copil din creșele focșănene cu aproape 130 de lei lunar. Un raport al Serviciului Public Creșe arată că, anul trecut, a scăzut numărul copiilor care frecventează creșele din cauza normelor impuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Dacă în 2019 se înregistra o medie de 109 copii prezenți la creșă, cu un număr de 224 zile frecventate, în 2020 a fost o medie de 70 copii prezenți în creșe, cu 167 de zile lucrătoare frecventate. Aceasta a dus la o creștere cu aproape 130 lei a costului mediu de întreținere pentru un copil. Acesta se calculează în baza unei metodologii, conform legislației, fiind luate în calcul cheltuielile de întreținere, hrană și gospodărie, obiecte de inventar, echipament și cazarmament, materiale igienico-sanitare și altele asemenea pe anul anterior.

Calculele arată că, de la un cost mediu de 372 lei/copil/lună în 2020, se ajunge la 501 lei /copil/lună în 2021. Potrivit legislației diin domeniu, contribuția lunară a părinților este calculată în baza costului mediu lunar de întreținere în creșă. Sumele vor fi aprobate în ședința ordinară a Consiliului Local de joi, 28 ianuarie. Potrivit documentelor din mapa consilierilor locali, părinții cu un singur copil care frecventează creșa vor plăti 100,2 lei/lună, adică 20% din 501 lei. La un număr mediu de 21 zile frecventate pe lună, părintele va plăti 4,77 lei/zi, în condițiile în care masa oferită fiecărui copil va fi de 12 lei/zi/copil. Părinții care au doi sau mai mulți copii care frecventează creșa vor plăti 10% din 501 lei, adică 50,1 lei/lună pentru fiecare copil. Diferența dintre 4,77 lei/zi, cât plătește părintele și 12 lei/zi, valoarea meselor oferite fiecărui copil pe zi, este suportată de Consiliul Local Focșani.

„Contribuția lunară de întreținere a copiilor înscriși în unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, suportată de părinții/reprezentantul legal al acestora, se determină în funcție de cheltuielile de întreținere, hrană și gospodărie, obiecte de inventar, echipament și cazarmament, materiale igienico-sanitare și altele asemenea, precum și de numărul de zile frecventate de copil în aceste unități. Valoarea contribuției se stabilește în cote procenturale conform metodologiei și nu poate depăși 20% din costul mediu lunar de întreținere în unitatea publică în care se oferă servicii de educație antrepreșcolară”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?