Micii transportatori individuali de lemn vor fi obligați să se autorizeze dacă vor să circule legal. Modificările propuse la Sistemul Național Integrat de Urmărire a Trasabilității Materialelor Lemnoase – SUMAL prevăd o limită maximă până la care persoanele fizice pot transporta lemnul din pădurea pe care o dețin. Cei care lucrează la modificări au preluat limita de 20 metri cubi din Codul Fiscal și au stabilit că o persoană nu poate transporta mai mult decât această cantitate decât dacă obține o licență și este înregistrat ca transportator. Modificarea îi vizează pe cei cu camionete mici, de 3,5 tone, care nu erau înregistrați nicăieri și care nu puteau fi verificați decât de către Poliție. Practic erau situații în care cu un singur aviz se făceau mai multe transporturi. Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani, Vasile Bercaru, spune că prin aceste modificări o persoană nu mai primește documente în SUMAL dacă depășește limita de 20 metri cubi și nu are licență. „Peste această valoare plătește impozit pe venit și implicit nu mai poate să scoată lemnul singur, trebuie o societate, trebuie fiscalizat. De aici este limita de 20 metri cubi. Un număr de înmatriculare transportator în SUMAL, când depășește 20 metri cubi, nu îi mai dă voie aplicația să mai ia document decât dacă are licență, dacă este înregistrat ca transportator. Este o decizie care îi vizează pe cei care au camionete mici care se pare că fac și câte două transporturiUn număr de înmatriculare transportator în SUMAL, când depășește 20 metri cubi, nu îi mai dă voie aplicația să mai ia document decât dacă are licență, dacă este înregistrat ca transportator. Este o decizie care îi vizează pe cei care au camionete mici care se pare că fac și câte două transporturi”, a spus Vasile Bercaru.
Legislația fiscală prevede în acest moment că, indiferent de suprafața pădurii pe care o deține o persoană fizică, lemnul pe care îl exploatează este neimpozabil în limita de 20 metri cubi. Astfel, conform Codului Fiscal, „în cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate”.
Sursa Foto: Universul argesean
Buna ziua, sunt persoana fizica, am o camioneta de 3,5 tone si as vrea sa comercializez lemne de foc, sa cumpar de la depozite sau de la ocolul silvic si sa le vand mai departe la consumator, ce pasi sunt de urmat? Va multumesc