Ediția: Sâmbătă 12 Iulie 2025 Nr. 6919

Cristian Socol, profesor la ASE: Deficitul de 4.3% din PIB nu este decât un pretext pentru austeritate

Cristian Socol, profesor universitar doctor la Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată din cadrul ASE, arată, într-o postare publicată ieri pe pagina sa de Facebook, că „creșterea deficitului bugetar de la 3.3% din PIB la 4.3% din PIB are loc prin inacțiune / intenție. Prin acțiuni rapide / hotărâte, anul 2019 se putea închide la 3.3-3.5% din PIB”.

„ Iată: 14 nov 2019 ora 10. Ministrul Finanțelor Publice-„Dacă nu facem nimic, deficitul va ajunge la 4% din PIB”. Un ministru de finante nu trebuie să contemple, să nu facă nimic! (…) Peste 11 zile: 25 nov 2019 ora 10 La rectificare deficitul va ajunge la 4.3% din PIB. (…). Mai mult, în această lună, Comisia Europeană – una dintre instituțiile care au acces complet la datele macro / fiscal – bugetare estima un deficit de 3.6% din PIB pentru 2019! (…) Și mai mult, Consiliul Fiscal, instituție care prin lege are acces la informații complete cu privire la buget, estimează, tot în această lună, că deficitul bugetar va ajunge la 3.4% -3.7% din PIB în 2019 (…) Nu se poate! FMI, altă instituție care are acces permanent la datele bugetare, estimează un deficit de 3.7% din PIB în 2019.

Avand în vedere datele rectificării bugetare și aceste declarații / estimări publice: 1. Este corect să fie folosit deficitul bugetar mărit pentru a invoca greaua moștenire și drept armă electorală? 2. Este corect să mărești deficitul bugetar intenționat / prin inacțiune astfel încât să intri în Procedura de Deficit Bugetar Excesiv și, ulterior, să invoci recomandările Comisiei Europene pentru măsurile de austeritate ce vor fi implementate? 3. Este corect ca marea masă a cetățenilor să plătească costurile unor dobânzi mai mari, rate mai mari la credite, taxe mai mari s.a.m.d ?

Update: ce disonanță- pe de o parte se invocă găuri și deficite, pe de altă parte azi se anunță anularea tuturor taxelor din OUG 114, scoaterea supraaccizei la carburanți, eliminarea supraimpozitării contractelor part time s.a – impact negativ pe buget, circa 8 miliarde lei.”

Tot despre deficitul bugetar, prof. univ. Socol a postat marți pe pagina sa de Facebook următoarele:

„Deficitul bugetar putea fi ținut în jurul a 3% din PIB. Acum se face risipă în banul public pentru a se da vina ulterior pe greaua moștenire PSD. Despre rectificare. Deficitul acum este 2.8% din PIB. La rectificare, 1.8 miliarde lei merg către PNDL (acum nu mai sunt baroni, nu mai sunt registre duble?!), 3.4 miliarde lei merg către rambursări de TVA (a verificat cineva dosarele de rambursare?!), 0.3 miliarde lei pentru despăgubiri la ANRP și 0.65 miliarde lei fonduri de rezervă – cheltuieli discreționare. Plus 2 miliarde lei avans pentru înzestrare militară rachete. La venituri nu se încaseaza banii din Licitația 5G adică 2.4 miliarde lei. Adunați 1.8 cu 3.4 plus 0.3 plus 0.65 plus 2 plus 2.4 = 10.55 miliarde lei împărțit la PIB de 1022 mld lei pe cât a fost construit bugetul rezultă un plus de 1% din PIB la deficit. Într-o singură lună.

În schimb se taie de la Educație, infrastructură și investiții. Și se taie de la salariul minim. Concluzionând. Cheltuielile de mai sus puteau fi eșalonate. Veniturile de mai sus puteau fi realizate. Deficitul bugetar putea fi tinut la 3.2-3.3% din PIB. Putea fi negociată cu Comisia Europeană activarea clauzei de investiții și / sau scoaterea în afara calculului de deficit a cheltuielilor de înzestrare militară suplimentare, de 0.7% din PIB (…). Cu un efort pe colectare nov și dec, nu mai era nevoie de prea multă negociere cu CE. Deci, se putea. Cu voință și pricepere. Dar nu e mai ușor să dai vina pe greaua moștenire? Deficitul de 4.3% din PIB nu este decât un pretext pentru austeritate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?