Presa centrală, g4media.ro și Radio Europa Liberă, au scris zilele trecute despre faptul că urmașul lui Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei, criminal de război condamnat la moarte, a fost împroprietărit cu o pădure în Vrancea.
Într-un articol publicat vineri, 25 ianuarie, pe g4media.ro și intitulat – Autoritățile din Vrancea și Holocaustul: Cum l-a reabilitat un judecător din Panciu pe Gheorghe Alexianu, sub care au murit aproape 300 de mii de evrei pe când era guvernator în Transnistria – Bogdan Constantin Dogaru scrie că printr-o sentință a Judecătoriei Panciu din anul 2009, „moștenitorului guvernatorului Transnistriei, Gheorghe Alexianu (1941-1944), Șerban Alexianu, i se restituia o suprafață de 183,86 hectare de pădure pe raza comunei Străoane din Județul Vrancea”. Aceasta deși, în 2008, „Înalta Curte de Justiție și Casație a respins în mod definitiv și irevocabil reabilitarea lui Gheorghe Alexianu, care fusese condamnat la moarte în 1946, de Tribunalul Poporului din București, pentru crime de război și crime împotriva umanității, confiscându-i-se totodată întreaga avere”. Mai mult, „înainte de Primul Război Mondial, tatăl guvernatorului Gheorghe Alexianu, Ovanes Alexan, a deținut o moșie de 97 de hectare la Străoane, dar această moșie a fost pierdută de el în mod definitiv în favoarea Băncii Economia din Focșani din cauza împrumuturilor nerestituite”. Pe de altă parte, „instanțele din București au refuzat să restituie lui Șerban Alexianu proprietățile deținute de tatăl său datorită faptului că, în 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție a refuzat să acorde acestuia reabilitarea”.
Articolul poate fi citit accesând linkul https://bit.ly/2Rpaurs
Pe site-ul moldova.europalibera.org a fost publicat duminică, 27 ianuarie, articolul – Holocaustul din Transnistria: revine în actualitate cazul Alexianu. „Gheorghe Alexianu a fost numit guvernator al Transnistriei în regimul mareșalului Ion Antonescu, în 1941, pe când regiunea era controlată de România, în colaborare cu Germania nazistă. El a fost declarat criminal de război și condamnat la moarte în 1946, pentru coordonarea Holocaustului din regiunea de peste Nistru, în urma căruia sute de mii de evrei și romi au fost uciși în lagărele de concentrare de acolo”, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă. Conform acestora, Prefectura Vrancea contestă acum decizia instanței din Panciu.
„O primă cerere de revizuire a sentinței de la Panciu a fost respinsă pe 18 ianuarie, însă Prefectura va face recurs la instanța superioară – Tribunalul Vrancea, a explicat pentru Europa Liberă subprefectul de Vrancea, Cristina Stoica. „La nivel de instituție a prefectului și de comisie județeană de fond funciar, a fost promovată o acțiune în revizuire, după ce Arhivele Naționale ne-au comunicat unele documente care contraziceau practic soluția instanței. Arhivele au arătat că Alexianu nu deținea, după 1938, proprietăți în județul Vrancea. Le înstrăinase, efectiv nu mai figura. La momentul judecării dosarului, acest document nu a existat înaintat de Arhive”, a explicat pentru Europa Liberă subprefectul Cristina Stoica. Anterior deciziei din 2009 a judecătorului de la Panciu, Comisia de Fond Funciar din județul Vrancea îi respinsese moștenitorului lui Alexianu cererea de restituire a pădurii. După sentință, a fost obligată să îl pună în posesie”, se arată în articolul menționat.
Textul integral poate fi accesat prin linkul https://bit.ly/2SfPO9G
Sursa foto: g4media.ro