Ediția: Miercuri 9 Iulie 2025 Nr. 6916

In memoriam – prof.univ.dr. Ion Velcea

Sfârșitul de an se constituie a fi momentul rememorării reușitelor din anul ce se încheie, trecerea cu speranțe către un alt an, totul în momente de bucurie. Din păcate, pentru comunitatea geografilor, o veste tristă ne-a tulburat…A trecut la cele veșnice prof.univ.dr. Ion Velcea, unul dintre patriarhii geografiei din România. Deși aflat la o vârstă înaintată, doar zece ani lipsindu-l de centenar, era ,,în plină vervă”: optimist, glumeț și muncind la reeditarea unei cărți.

De Vrancea, prof. Velcea este legat prin studiile de teren realizate în perioada când a fost cercetător la Institutul de Geografie al Academiei Române (1952 – 1969), de îndrumarea lucrărilor metodico didactice de gradul I, de numeroșii săi studenți de generații diferite – unii dintre aceștia fiind directori ai unor instituții de învățământ, de participarea în anul 2012 la ,,Zilele Simion Mehedinți” împreună cu nepoata savantului, Mona Mehedinți.

Cariera sa a fost una prodigioasă. La doar 25 de ani a fost cadru didactic asociat la Institutul Diplomatic al României (1953 – 1957); a obținut doctoratul în 1962 la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj, iar între 1978 și 1998 a fost lector și conferențiar la Univ.din București, iar profesor consultant din 1998. Devine membru al Uniunii Internaționale de Geografie din anul 1964. Din 1990, fondează la Sibiu Facultatea de Geografia Turismului, conducând această instituție până în anul 2018 ca decan, iar ca prorector Univ. Dimitrie Cantemir. A publicat peste 160 de lucrări și articole, dar și numeroase manuale, cursuri, hărți, tratate. A organizat 14 simpozioane de geografie agrară, 4 Congrese SGR și a participat la numeroase simpozioane internaționale (Verona, Barcelona, Paris, Trieste, Ottawa etc). În 1987 a primit premiul ,,Gheorghe Murgoci” al Academiei Române.

Odihnă veșnică !

Societatea de Geografie din România – filiala Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?