Ediția: Sâmbătă 26 Iulie 2025 Nr. 6928

Asociaţia Protecţia Victimelor – Life Challenge demarează programul ŞANSĂ şi MASĂ


Asociația Protecția Victimelor – Life Challenge demarează programul ÅžANSÄ‚ și MASÄ‚. Pe scurt ne propunem să:
– Oferim o masă caldă celor care au cu adevărat nevoie (copiii din familiile defavorizate și batrâni abandonați – două categorii ce nu se pot salva prin propriile decizii).
– Îi sprijinim prin programul ÅžANSÄ‚ (după ce facem cunoștință cu ei prin programul Masă și le identificăm problemele, îi angrenăm în diferite programe educaționale sau de consiliere psihologică gratuită).
– Descurajăm persoanele apte de muncă de a mai apela la mila semenilor direct sau cu ajutorul copiilor și bătrânilor. Acordându-le bani, nu facem altceva decât să ne asigurăm că și mâine vor fi acolo, nu le rezolvam problemele în mod obiectiv. Suntem dispuși să ajutăm? O putem face eficient și organizat. ÅžANSÄ‚ și MASÄ‚ oferă această posibilitate.

De ce Åžansă și Masă?
    Pentru că nu este corect ca în timpurile noastre, într-o țară europeană, lângă căminul nostru să existe copii care adorm flămânzi. Pentru că ne este milă de oamenii singuri, debusolați și flămânzi cu care ne întâlnim. Astfel… noi, membrii Asociației Protecția Victimelor – Life Challenge, o echipă de tineri inimoși, ne-am hotărât să dăm start campaniei <Șansă și Masă> prin care să oferim o masă caldă oamenilor nevoiași din județul Vrancea și totodată să le acordăm o ÅžANSÄ‚. În curând va veni sezonul rece. Pe lângă lipsa unui adăpost adecvat, oamenii vor suferi și de foame. Obținerea unei mese fierbinți poate face diferența. Nu întâmplător dăm start campaniei pe 1 noiembrie 2017.
    Programul <Șansă și masă> face mai mult decât să hrănească oamenii. Acest program oferă oportunități pentru ca oamenii să se reconecteze la societate și să dezvolte un sentiment de comunitate și de apartenență. Beneficiile? Investiția în comunitate este foarte rentabilă în timp. Această investiție oferă un ROI (Return on Investment) care va aduce profit tuturor pe termen lung. Oameni mai educați, plini de încredere care pot fi utili societății.

Cine va beneficia de acest program?
    Beneficiarii unei mese calde vor fi în ordinea prioritații: copiii și adolescenții din familiile defavorizate, bătrânii abandonați cu grave probleme financiare, persoane cu handicap aflate într-o situație materială dificilă, persoane imobilizate la pat aflate în întreținerea unor persoane cu situație financiară precară. – Sprijinim cu toate forțele viitorul dar nu putem ignora trecutul.

Cum se va desfașura acest program și cum vor fi identificate astfel de persoane?

Pentru inceput Asociația Protecția Victimelor – Life Challenge va amplasa o unitate mobilă în municipiul Focsani, loc de referință de unde se va servi mancare calda la pachet beneficiarilor in fiecare zi incepând cu ora 16:00.
Cei care se pot deplasa vor ridica cele doua feluri de mâncare personal. Pentru ceilalți vom apela la sprijinul voluntarilor aflați pe teren. Persoanele aflate in dificultate financiară vor putea veni personal la punctul de servire unde vor face cunostință cu membrii și voluntarii proiectului, astfel ii putem pregati de pasul doi. Cei care nu se pot deplasa vor fi identificați de voluntari cu ajutorul dumneavostră.

Unde se va găti?
Cele doua feluri de mâncare pe care ni le propunem sa le servim beneficiarilor vor fi achiziționate de la o firmă de catering pentru a avea garantia siguranței alimentare. Ne dorim sa oferim mancare curată, proaspată si calitativă in fiecare zi. Mancarea va fi servită la pachet, ambalată corespunzator.

Cât costă o masă și cum pot dona?
O masă alcatuită din 2 feluri de mâncare, pâine și desert va avea un cost total de 10 lei. Orice donație de 10 lei va aduce zambetul pe chipul unui copil, a unui batran sau a unei alte persoane defavorizate. Rămâne la aprecierea fiecarui donator câte porții vrea să ofere. Posibilități de donații: donații prin plata cu card online, prin virament bancar in contul Asociației, direct catre fundraiserii stradali ai Asociației, in cutiile special amenajate întâlnite în locuri publice și in curând … prin sms.

Cine este implicat in proiect si de unde vin finantarile?
Membrii, voluntarii, partenerii și angajații Asociației Protecția Victimelor – Life Challenge vor veghea la buna funcționare a proiectului ÅžANSÄ‚ și MASÄ‚..
Finanțarea va fi asigurată exclusiv din donații si sponsorizări. Asociația va prezenta periodic în spațiu public situațiile financiare ale proiectului ÅžANSÄ‚ și MASÄ‚ pentru ca fiecare donator să vadă exact parcursul sumelor de bani donate. În aceasta campanie nu sunt implicate fonduri din bugetul statului, instituții publice sau partide politice.

De ce nu exista o colaborare intre proiectul ÅžANSÄ‚ și MASÄ‚ și Serviciile de Asistență Socială ale Statului?
Pentru ca am gandit o alternativa viabilă care vindecă și nu agravează boala. Realitațile societății românești ne arată faptul că instituțiile statului întâmpină probleme mari în administrarea corectă si eficientă a bugetului destinat asistenței sociale. Proiectul nostru este structurat în 2 etape.
Beneficiarii unei mese calde vor avea acces la un al doilea program gândit pentru viitor: ÅžANSÄ‚.
Pregătim in paralel persoanelor defavorizate: programe after-school pentru elevi, cursuri de dezvoltare personală pentru adolescenți și consiliere psihologică pentru toate categoriile de beneficiari ai acestui program. Practic, dupa ce oferim o masă caldă unei persoane defavorizate îi oferim si o alternativă la educație si reintegrare.

De ce sa donez pentru copiii familiilor beneficiare de ajutor social de stat?
Prin acest demers nu incurajez aceste familii care nu muncesc să aibă același stil de viață și să facă alti copii fără a se gandi la viitorul lor?

Pentru aceasta categorie socială proiectul ÅžANSÄ‚ si MASÄ‚ are doua etape:
1. Asigurăm o masă caldă acestor copii pentru a nu mai suferi de foame pe moment și pentru a-i face să constientizeze ca noi ceilalți, care nu suntem in situația lor, nu îi privim cu dezgust si silă și încercam să fim alături de ei. Prin contactul direct cu acești viitori adulți le trezim sentimentul de apartenență la un grup social si le arătăm în mod direct că nu sunt abandonați de societate. Ajutoarele sociale banești oferite de stat se regăsesc cu greu in hrana si bunastarea lor, din păcate.
Prin programul „Șansă și masă” ne dorim să schimbăm acest parcurs nefericit al copilului.
Prin al doilea program destinat copiilor ÅžANSÄ‚ vom crea un proiect after-school pentru a-i ajuta la teme . Astfel vom încerca să îi educăm pentru a nu repeta greșelile parinților.
Un copil provenit dintr-un mediu ostil, care nu frecventează cursurile școlare și este respins de societate, va face același lucru ca familia lui. Va întampina dificultăți la angajare, va întemeia o familie la o varstă fragedă, va avea mai mulți copii decât poate să întrețină și va trai din venitul minim garantat de stat.
Dacă acești copii aduși în discuție vor interacționa cu alte modele umane, cu alt gen de comportament și vor simți direct compasiunea semenilor, au șanse sa se salveze și să ducă o viață normală.
O mană întinsă acestor tineri poate salva societatea în care trăim.
Prima etapă a proiectului este vitală. Nu-i poți cere unui copil să frecventeze cursurile scolare atunci când este flamând.

A doua etapă este decisivă și strâns legată de prima etapă.
Totul are un început. Ne dorim sa creștem societatea în care trăim. Nu putem aștepta la nesfârșit ca statul să ia cele mai bune decizii. Cu toții am așteptat suficient. Noi, societatea civilă, avem puterea sa indreptăm lucrurile strâmbe din societate.

Dar toate aceste schimbări nu se pot face dacă nu ni le dorim cu toții. Toate eforturile noastre sunt inutile dacă continuam să fim indiferenți.

Comunicat președintele asociației Cosma Liviu

O masă caldă costă 10 lei. O masă caldă poate atrage un tânăr intr-o interacțiune cu voluntarii noștri: psihologi, profesori, medici, studenți, elevi, oameni care vor să ajute, oameni care au inteles în ce constă însănătoșirea comunității. Oameni care și-au exprimat deja dorința de a ajuta. O donație de 10 lei poate schimba un destin. Poate schimba perceptia unui tânăr despre comunitatea in care trăiește. Poate deschide ochii copiiilor cu caractere fragile in formare. (Când voi fi mare imi doresc să am si eu bani să ajut copii nevoiași ca mine). Exemplele sunt multe. Cu totii privim cu admirație către tările nordice unde locurile de detenție stau goale, nefolosite. Credeți că schimbarea mentalității colective a venit doar in urma programelor sociale de stat? Vă spun cu toată responsabilitatea că NU. Societatea civilă a jucat și joacă un rol decisiv în țările dezvoltate. Åži de aceea sunt dezvoltate. Au un simț al solidarității extrem de bine definit.
Punem umărul și schimbăm societatea românească! Programe asemănătoare sunt deja în derulare de ceva timp in vestul tării. Ne uităm cu uimire la calitatea oamenilor de acolo, la nivelul scăzut al sărăciei și la investițiile străine. Suntem guvernați de aceleași legi, doar că in această parte a țării societatea civilă reacționează mai lent și se vede. Acum Vrancea ia atitudine. Programul SANSA si MASA iși propune să corecteze strâmbăciunile societății alături de cei care conștientizează importanța investiției in comunitate.
E timpul să nu mai așteptăm ca statul să ne rezolve toate problemele. E timpul să investim in proiecte de calitate cu efecte pe termen mediu și lung și cu satisfacții imediate. Sunt ferm convins ca noi vrâncenii nu suntem cu nimic mai prejos ca alții. De aceea impreuna cu ceilalți membrii fondatori am pornit cu mare incredere acest proiect.

Dacă rezonați cu proiectul nostru ne puteți contacta pe adresa de mail:  protectiavictimelor@gmail.com, ne puteți scrie pe adresa: Focșani, str. Republicii, nr. 28, Vrancea, tel: 0734140234 sau ne puteti găsi pe facebook:
https://www.facebook.com/asociatiaprotectiavictimelor sau https://www.facebook.com/masacalda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?