Ediția: Sâmbătă 5 iulie 2025 Nr. 6913

Mașini, case și terenuri: averile consilierilor locali focșăneni; doi dintre ei sunt în continuare șomeri


Marea majoritate a aleșilor locali focșăneni nu au averi modificate foarte mult comparativ cu anul anterior, dar sunt câțiva consilieri care au reușit să își cumpere case, apartamente sau mașini second hand. Consilierii locali liberali au avut un an 2016 bun, potrivit declarațiilor de avere actualizate în luna iulie. Lectura acestora  arată că, în continuare, doi consilieri liberali trăiesc din indemnizația de ales. Ei nu menționează venituri din salarii sau afaceri.

    Consilierul Costel Bîrsan are una dintre cele mai consistente averi din Consiliul Local. Familia Bîrsan are un apartament, două case de locuit, un spațiu comercial, precum și terenuri în Focșani și Cîrligele. Anul trecut, în decembrie, familia Bîrsan a vândut un spațiu comercial pentru 80 mii euro. Parcul auto cuprinde câte un autoturism Opel Astra, Opel Vectra și un Citroen din 1986 și două autoutilitare Volkswagen. În conturile familiei Bîrsan sunt peste 13 mii lei, 150 mii dolari și peste 20 mii euro. La rubrica datorii este înregistrat un credit de 153 mii franci elvețieni din 2008, convertit în euro. Cele mai mari venituri ale consilierului local provin de la firma Topgaz, cu dividende de 170 mii lei și peste 19 mii lei din pensia de aviator militar. De asemenea, soția sa, Victoria Bîrsan, a avut venituri de peste 136 mii lei, reprezentând salarii ca procuror șef secția judiciară și restanțe salariale din anii trecuți.
    Consilierul local Lauriana Ailincuței deține, împreună cu soțul, mai multe proprietăți în Focșani și Cârligele. Mașinile familiei Ailincuței sunt două Mercedes din 2011 și 2012. Familia are deschise conturi și depozite, cel mai mare depozit bancar având o valoare de peste 27 mii lire sterline. Lauriana Ailincuței are și datorii, de 22750 lei, la un credit bancar contractat în 2014. Cei mai mulți bani în familie vin de la Andrei Comimpex, unde soțul consilierei, Ioan Ailincuței este administrator. Veniturile de aici au depășit 70 mii lei în ultimul an fiscal, la care se adaugă salariul de profesor la Liceul Pedagogic din Focșani al consilierului Lauriana Ailincuței, de peste 40 mii lei.
    Consilierul liberal Ana Maria Dimitriu și-a trecut în declarația de avere dividendele obținute de la firma unde este acționar. Nu are case, terenuri, mașini sau bijuterii scumpe. În contul deschis la o bancă are aproape opt mii euro, iar veniturile înregistrate din salariu în ultimul an fiscal au fost de doar 1518 lei, adică puțin mai mult de 100 lei lunar. În schimb, consilierul a anunțat dividende la peste 192 mii lei de la firma unde este acționar.

Credite și donații trecute în declarațiile de avere

    Viceprimarul Marius Iorga nu are multe modificări la declarația de avere față de anul trecut. Deține în continuare două apartamente în Focșani, o casă în Odobești, precum și terenuri moștenite în Movilița. Viceprimarul a declarat un motoscuter fabricat în 2000, nu are credite sau depozite la bănci. În ceea ce privește veniturile, Marius Iorga are salariul de viceprimar, de peste 45 mii lei, salariul soției de la Electrica și alocațiile copiilor.
    Al doilea viceprimar al Focșaniului, Ionuț Mersoiu, deține un apartament în Focșani, un teren extravilan în municipiu și un teren la Urechești. El conduce un BMW din 2011, nu are credite sau depozite bancare. În ceea ce privește veniturile, Ionuț Mersoiu a avut indemnizația de consilier local și venituri din salariul de viceprimar al municipiului.
    Una dintre cele mai lungi declarații de avere a fost completată de consilierul Mihai Nedelcu. Medicul stomatolog deține, împreună cu soția, două apartamente în București și unul în Focșani, o casă la Focșani, încă o casă de vacanță în Focșani și trei spații comerciale în municipiu, la Cîrligele și Suraia. Mihai Nedelcu a mai trecut în declarația de avere trei terenuri intravilane în Focșani și două în extravilanul municipiului. Familia Nedelcu are trei autoturisme, respectiv un Land Rover, un BMW și o Dacia din 1998, o motocicletă Suzuki și o șalupă Bey Liner. Lungă este și lista creditelor bancare. Valoarea totală a celor trei credite contractate începând cu 2007 este de peste 100 mii euro. În plus, familia Nedelcu s-a împrumutat cu 127 mii euro de la mai multe persoane pentru investițiile realizate la clinica pe care o deține. A mai beneficiat și de donații din partea familiei, în valoare de 24 mii euro și 60 mii lei. La rubrica venituri, familia Nedelcu a declarat peste 357 mii lei din servicii stomatologice, 167 mii lei dividende de la clinică, precum și șase mii lei din indemnizația de consilier la Consiliul Județean și cea de consilier local.
    Un alt consilier local cu o declarație lungă este medicul Mariana Miron. Consilierul menționează terenuri la Jariștea și Odobești, două apartamente în Focșani, o casă în construcție în Odobești și un apartament cumpărat prin credit imobiliar în București. În garajul familiei se află două autoturisme, un Renault din 2007 și o Toyota din 2015. Mariana Miron are mai multe conturi deschise la instituții bancare, cu o valoare cumulată de peste trei sute mii lei. Lungă este și lista datoriilor contractate de familia Miron. Datoriile la bănci depășesc 228 mii lei, la care se adaugă cele către persoane fizice. Veniturile consilierului local au provenit de la Spitalul Județean, consultații medicale la cabinetul medical, cesiunea de drepturi de autor, indemnizația de consilier local și cea de la ședințele Colegiului medicilor.

Terenuri agricole în Jariștea

    Consilierul local Neculai Tănase a declarat doar terenuri agricole, în intravilanul localităților Suraia și Soveja. Consilierul are tot un autoturism Peugeot 206 și o motocicletă Kawasaki. Nu are depozite bancare, doar un credit din 2016 de 31 mii lei, scadent în 2019. Veniturile consilierului au fost de peste 45 mii lei, de la ARR București. 
    Consilierul local Daniel Ungureanu are mai multe terenuri agricole în Jariștea, unde deține și o casă de locuit, dar și un apartament în Focșani. Conduce un Hyundai Tucson din 2009 și nu are credite sau depozite bancare. Cele mai multe venituri ale consilierului au provenit din pensia militară, dar și din cultivarea strugurilor. De asemenea, are o indemnizație de peste trei mii lei de la Consiliul Local Focșani.
    Consilierul Emanuel Gongu are o casă la Focșani cu terenul aferent și două terenuri în extravilanul Boloteștiului. A vândut două autoturisme anul trecut, iar acum conduce un Mercedes din 2011. Nu are credite sau depozite la bănci. La capitol venituri a declarat un salariu de peste opt mii lei de la Pro-Rent, indemnizația de la Consiliul Local și alocațiile copiilor.
    Consilierul local Cătălina Lupu nu are foarte multe lucruri trecute în declarația de avere. Fără case, terenuri, credite sau depozite bancare, la capitolul venituri a declarat salariul de cadru didactic, salariul soțului la MAI și alocația copilului.
    Consilierul local Radu Nițu nu are multe modificări în declarația de avere față de anul trecut. Are un apartament în Focșani și o casă la Mândrești, precum și mai multe terenuri agricole în cartierul de la marginea municipiului. A declarat venituri de peste 34 mii lei de la Școala „Ștefan cel Mare”, unde este administrator financiar-patrimoniu, din  indemnizația de consilier local și veniturile obținute în calitate de membru al comisiei de vânzare a spațiilor comerciale. La acestea se adaugă veniturile obținute de soție de la Spitalul Județean.
    Proaspătul consilier local Alexandru Nistoroiu nu are declarate niciun bun mobil sau imobil. Consilierul nu are datorii, dar nici bani în conturi. Singurele venituri obținute în 2016 au fost de la societatea Arena, unde a avut un salariu anual de peste 15 mii lei.

Consilieri care au cumpărat locuințe și mașini

    Consilierul local Irina-Anca Maria Panaite a cumpărat un apartament în București, deși nu a menționat alte venituri suplimentare față de anul trecut. De altfel, consilierul menționează aceleași autoturisme, un BMW 525 din 2010 și un Citroen C4 din 2013. Nu are depozite la bănci, doar un credit din 2015 de peste 55 mii lei. Cele mai mari venituri în familie le-a obținut soțul, Ștefan Maria Panaite, preot în parohia Milcovul. Irina-Anca Maria Panaite are doar salariul de profesor la Școala Postliceală „Carol Davila” și indemnizația de consilier local.
    Consilierul local Dan Buzoi are în coproprietate două apartamente, din care unul cumpărat la sfârșitul anului trecut, precum și un spațiu comercial, datorii de 44 mii lei la o bancă și venituri de peste 90 mii lei din salarii (împreună cu soția), pensie și indemnizația de consilier local.
    Consilierul Claudiu Alin Dobre are un apartament cumpărat în 2015 și un teren agricol în nordul Focșaniului. Nu are datorii la bănci sau acțiuni la societăți comerciale. Veniturile consilierului au fost de doar 13 mii lei, de la ISCTR București. În plus, față de anul trecut, consilierul a trecut în declarație și un BMW fabricat în 2006.

Doi aleși locali șomeri

    Consilierul Alina Ramona Drumea nu are terenuri, casă sau apartament și a înregistrat doar un autoturism Renault din 2003. La capitolul venituri, cei mai mulți bani i-a obținut Mihai Drumea, 9 mii euro, din construcții, și peste trei mii lei ca șofer, la care se adaugă indeminizația de consilier local și alocațiile celor doi copii.
    Consilierul local Ionuț Filimon a declarat că deține un apartament în Focșani, cumpărat în 2006. Deține două autoturisme, un VW Passat și un Daewoo Nubira. Nu a declarat conturi sau depozite bancare, iar veniturile familiei au constat doar în salariul de 5944 lei al soției, indemnizația sa de consilier local și alocația copilului.

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?