Ediția: Vineri 9 mai 2025 Nr. 6874

GALERIE FOTO : Medicul Făinoiu, cel mai nou membru al echipei de la secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean


Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani se întinde pe trei etaje. Pacientele au la dispoziție în total 54 de paturi, dintre care unul este pentru spitalizare de zi. Organigrama cuprinde cinci medici. Aceștia sunt: dr. Ioan Plăcintă, medic specialist, șef al secției, dr. Bogdana Murgeanu, medic specialist, dr. Anna-Maria Crauciuc, medic specialist, dr. Andrei Cartas, medic specialist și dr. Ionuț Bogdan Făinoiu, medic specialist.
    Secția este împărțită astfel:
-La  etajul unu se află cabinetul pentru triaj Obstetrică-Ginecologie, unde se fac internările.
-La etajul doi este sectorul de lehuzie fiziologică, cu opt saloane, plus două rezerve cu plată. Tot la etajul doi funcționează și cele două săli de naștere, cu câte două mese de naștere pentru cazuri fiziologice, o sală de travaliu, una de pretravaliu și un salon de lehuzie imediată, unde pacientele stau două ore obligatoriu după naștere. Într-o sală de travaliu sunt câte patru paturi. În funcție de numărul de cazuri, pacientele mai nasc și în pat, sau la sala de consultații, acestea constituind însă excepții.
-La etajul trei se află sectorul de Ginecologie, care are trei saloane (fiecare salon având patru paturi), dintre care un salon pentru pacientele operate, un cabinet de consultație și un cabinet de ecografie. Tot la etajul trei se află sectorul de lehuzie patologică, plus o sală de naștere pentru gravidele cu potențial infecțios și o rezervă cu plată.
    Un total de 35 de asistenți medicali și 16 infirmiere asigură îngrijirea pacientelor. În organigrama secției mai este înregistrat și un asistent social, care deservește și alte secții din spital. Asistenta șefă a secției este Cerasela Ursu. Din septembrie 2014, doctorul Ioan Plăcintă este șeful secției. Per total, în urmă cu două zile, secția avea internate 35 de paciente.

    Cel mai nou venit, dar și cel mai tânăr în echipa secției Obstetrică-Ginecologie este medicul Ionuț Bogdan Făinoiu. El este din Focșani, are 33 de ani și înainte de a pleca la Iași, pentru a urma facultatea de medicină, a studiat la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani. Deși îi lipsesc unele facilități din marile orașe, doctorul Făinoiu se bucură că s-a întors acasă, alături de familie și prieteni. Peste cinci ani se vede tot la Spitalul Județean, încercând să aducă elemente noi în secția Obstetrică-Ginecologie. „Am urmat facultatea de medicină la Iași. Am terminat rezidențiatul la Cluj, în perioada 2011-2015, în Centrul Universitar Cluj-Napoca. De la 1 ianuarie 2016 sunt medic specialist și de la 1 februarie 2017 sunt titular pe post la Spitalul Județean Focșani în urma examenului de la Iași. Inițial, când m-am hotărât să fac facultatea de medicină, mi-aș fi dorit să fac cardiologie, pentru a-l putea ajuta pe tatăl meu, numai că acolo mi-am dat seama că îți trebuie o ureche mai fină și 30% dintre bărbați sunt hipoacuzici. Mă încadrez între ei, și mi-am dat seama că nu e genul meu. Cu o lună înainte de rezidențiat m-am hotărât să aleg specialitatea Obstetrică-Ginecologie, pentru că mi-am dat seama că-mi place un pic partea chirurgicală și este  o mare plăcere să aduci o viață pe lume. Nu m-a speriat ideea asta. Fiecare experiență vine cu noi provocări, bucurii, obligații, riscuri, ca-n orice meserie”, ne-a spus dr. Făinoiu, care ne-a povestit că nu a avut nici o reținere să participe la cele două nașteri ale soției sale; pentru că „nimic nu poate fi mai frumos decât atât”.

Am participat la nașterea fetițelor mele

    „Am și eu copii, două gemene de cinci ani și o fetiță de 1 an și patru luni. Am asistat la ambele nașteri. La gemene nu am fost decât fotograf, pentru că eram prea tânăr în perioada respectivă, iar la cea de-a doua naștere am participat în operație. A fost o experiență foarte frumoasă, eram împreună cu medicul de la Cluj, care a urmărit toată evoluția sarcinii și n-am avut emoții prea mari. Singurul lucru care a contat cel mai mult în decizia de a veni la Focșani să lucrez a fost dorința de a mă întoarce acasă, alături de familie și de prieteni. Profesional în momentul de față nu-mi lipsesc prea multe lucruri. Ceea ce-mi lipsește sunt detalii legate de oraș.

Unele paciente sunt inconștiente

    Pot spune că unele dintre pacientele pe care le întâlnesc aici, spre deosebire de cele întâlnite în alte unități sanitare, sunt inconștiente. Eu, venind dintr-un Centru Universitar unde marea majoritate a gravidelor erau urmărite de medicii primari de acolo, vă dați seama că toate erau cu un dosar pus la punct, am dat peste multe paciente care nu au nici o idee legată de dispensarizarea sarcinii. Se mai întâmplă să mai avem și surprize neplăcute din motivul ăsta. Cele mai frecvente nemulțumiri, pe care le-am auzit aici din partea pacientelor, sunt cu privire la personalul destul de îmbătrânit al spitalului și la o mentalitate mai veche. Ar mai fi unele nemulțumiri și legate de experiența învechită a personalului medical. Așteptăm ca odată cu venirea noii doamnei doctor neonatolog, care este mai tânără, să vină cu idei noi și să se mai îmbunătățească un pic lucrurile. Colaborarea noastră cu pacientele depinde foarte mult de nivelul de instruire și de educație al acestora. Marea majoritate a pacientelor fac ce li se recomandă, dar există o mare parte din paciente și care nu fac, pe principiul că au mai născut o dată, sau de două ori, și că totul o să fie bine.

Recomand nașterea naturală, dar asistată medical

    Eu recomand nașterea naturală, care de 2000 de ani e împământenită în ceea ce privește aducerea pe lume a nou-născuților. Femeile trebuiesc informate. Totul este să ai răbdare și să poți colabora cu pacienta. Chiar în urmă cu două săptămâni am avut parte de un succes legat de modul în care a ales o viitoare mămică să nască. În sensul că am convins-o să nu se grăbească, ci să aștepte să vedem cum se poate naște. În ceea ce privește metodele de naștere nou apărute; la domiciliu, naștere în apă, sau mai știu eu cum, din punctul meu de vedere tot ce nu este asistat medical, cu posibilități medicale adecvate, nu este în regulă. Eu dezaprob această chestiune dintr-un singur punct de vedere și când spun asta mă refer la ceea ce spunea un profesor universitar de la Cluj. El spunea că femeia are două căi prin care poate da naștere și ține doar de medic să decidă care este cea mai bună cale și cum să managerieze această situație. Medicul este singurul care trebuie să decidă care este cea mai bună cale. Din punctul meu de vedere, medicul trebuie să asiste la fiecare naștere, dar există situații când noi, fiind doar doi medici pe secție, se mai întâmplă și excepții, când trebuie să mergem la câte o urgență, sau la o cezariană. Mai sunt și situații excepționale, dar medicul trebuie să fie prezent în sala de naștere, indiferent dacă asistă pasiv sau activ.

Am încercat să atrag și alți colegi medici aici, dar…

    Peste cinci ani mi-aș dori să fiu tot aici, încercând să aducem și elemente noi sau să îmbunătățim situația. Poate cu timpul, în funcție de cum vor evolua lucrurile, eu unul mi-aș dori, legat strict de perioada de după naștere, ca și la noi să fie posibil acel sistem de „Rooming In”,  care dă posibilitatea mamei ca după  8 ore de la naștere să poată sta cu bebelușul în aceeași cameră. Sistemul acesta se practică deja în marea majoritate a spitalelor, care dispun de oarecare condiții. Dar ca să se poată îndeplini chestia asta e vorba de multe alte lucruri colaterale. Ideea e că am văzut că se poate. Asta ar fi o dorință a mea.
    Să știți că am încercat să mai atrag și alți colegi medici aici, dar singura motivație pentru care ar accepta să vină este să fie din zonă, să fie născuți aici, pentru că, din păcate,  partea asta de țară e un pic mai defavorizată și nu are aceleași disponibilități, nu neapărat din punct de vedere medical, ci din punct de vedere cultural, social”,
ne-a spus medicul specialist Ionuț Bogdan  Făinoiu.                                                                                                        

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?