Modificările aduse legii privind achizițiile publice pun în continuare mari probleme primăriilor vrâncene deoarece acestea nu au personal instruit pe achiziții, nu au personal prevăzut în organigramă sau nu pot respecta prevederile acestei legi care impune crearea la nivelul primăriilor a unui compartiment de achiziții cu 3 angajați. Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR) filiala Vrancea, primarul Ștefan Moscu, a declarat că asociația pe care o reprezintă a angajat o firmă care va consilia autoritățile locale pentru a putea crea acest serviciu al achizițiilor publice într-un mod cât mai corect. „Odată cu intrarea în vigoare a noi legi a achizițiilor publice, cea mai mare parte a primăriilor vrâncene se confruntă cu o nouă problemă și anume cu lipsa personalului specializat pentru a face aceste achiziții publice. Mai mult, există primării care nu au prevăzut în organigramă un număr mai mare de personal pentru a putea înființa acest serviciu, în cadrul căruia ar trebui să fie angajate minim trei persoane specializate în achiziții publice”, a precizat președintele ACoR Vrancea, primarul comunei Cîrligele Ștefan Moscu.
Acesta a susținut că în continuare majoritatea problemelor legate de achiziții publice vin și din faptul că în forma actuală legea prevede ca și achizițiile directe să se facă prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ceea ce înseamnă o îngreunare a activității autorităților locale. „Cea mai mare problemă cu care se confruntă primăriile de comună este dată de modificarea legii privind achizițiile publice, care în forma actuală prevede ca și achizițiile directe să se facă prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice. Până la modificarea legii achizițiilor publice, pe SEAP se făceau achizițiile legate de investiții. Practic, prin noile modificări, dacă achiziționezi un pix trebuie urmată procedura achizițiilor prin SEAP, ceea ce este un lucru corect și normal și care ține de tarnsparența achizițiilor din administrația publică locală. Însă în acest moment, așa cum am mai spus, avem probleme legate de personal deoarece primăriile nu au personal specializat care să se ocupe de tot ceea ce înseamnă achiziții sau nu au deloc personal care să se ocupe de aceste activități”, a precizat Ștefan Moscu.
Președintele AcoR Vrancea a mai spus că autoritățile locale vor trebui să rezolve toate aceste probleme legate de personalul de specialitate și bugetarea acestor activități. Ștefan Moscu a precizat că o problemă în calea rezolvării problemei privind angajarea personalului pentru serviciul de achiziții publice o reprezintă salarizarea foarte mică în raport cu volumul de muncă și pregătirea necesară acestor funcții. „Achizițiile publice sunt un domeniu foarte sensibil prin care activitatea administrațiilor publice locale este foarte bine verificată și este foarte transparentă, însă va trebui să rezolvăm toate aceste probleme legate de personalul de specialitate și bugetarea acestor activități. Trebuie știut că specialiștii lipsesc de cele mai multe ori din organigrama primăriilor mai ales din cauza salariilor extrem de mici raportate la responsabilitatea și gradul de dificultate a muncii. Practic, acum putem angaja acești specialiști cu 1250 lei lunar, iar de la 1 februarie cu 1450 lei lunar, ceea ce înseamnă un salariu mult prea mic raportat la responsabilități și volum de muncă”, a mai spus primarul Ștefan Moscu.