Veterinarii vrânceni au stabilit locațiile din județ unde crescătorii de porci pot duce probe pentru examenul trichineloscopic pentru identificarea Trichinella spp. în carne. În Focșani vor putea fi realizate examinări la Circumscripția Sanitar Veterinară 1 din Piața Moldovei, la Circumscripția Sanitar Veterinară 2 din strada 1 Decembrie 1918, și la cabinetul Animal Planet din Bulevardul Brăilei. În Adjud, probele pot fi duse la Circumscripția Sanitar Veterinară de la Piața Agroalimentară, la fel în Panciu, la Circumscripția Sanitar Veterinară de la piața din oraș. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a precizat că probe pentru examenul trichineloscopic pot fi duse la circumscripțiile sanitar veterinare concesionare din localitățile vrâncene. Practic, fiecare medic veterinar poate fi solicitat de crescătorii de porci pentru efectuarea acestor examene în această perioadă.
Directorul DSVSA, Necula Botezatu, ne-a spus că vrâncenii ar trebui să își cumpere produsele alimentare numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar. Veterinarii arată că atunci când carnea de porc, produsele sau preparatele obținute din aceasta sunt cumpărate din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, există garanția că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă. De asemenea, va fi comercializată numai carne de porc sacrificat în abatoare autorizate. „Vor fi realizate și controale, împreună cu alte instituții, precum Protecția Consumatorilor și Inspectoratul de Poliție în perioada sărbătorilor de iarnă”, a precizat directorul DSVSA.
Crescătorii de porci sunt sfătuiți să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea animalelor pentru a verifica starea de sănătate, să asomeze animalul înaintea sacrificării astfel încât acesta să fie scutit de suferință și să fie respectate cerințele de bunăstare. În plus, veterinarul poate oferi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta sănătatea. Cei care vând carne de porc care nu a fost analizată riscă amenzi de până la 40 mii lei. „În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei”, precizează veterinarii.